Carburanţii coboară iar sub 5 lei după revenirea pe minus a barilului de petrol. Benzina şi motorina au ajuns la acelaşi preţ

Autor: Roxana Petrescu 12.07.2016

Volumele de vânzare pe carburanţi au revenit pe creştere în 2015, pentru prima dată de la începutul crizei.



Revenirea pe scădere a bariului de petrol a dus din nou preţul carburanţilor sub pragul de 5 lei pe litru. Vestea este cât se poate de bună pentru şoferi în contextul în care lunile de vară sunt caracterizate printr-un consum ridicat de produse petroliere datorită perioadei de concedii.

Ieri, litrul de benzină şi motorină de la staţia Petrom de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu ajunsese la 4,98 lei, carburanţii coborând din nou sub pragul de 5 lei pe litru, după ce din mai reuşiseră să treacă peste acest nivel. Tot ieri, barilul de petrol coborâse sub pragul de 45 de dolari, după ce săptămâna trecută a pierdut peste 7% din valoare.

Ceea ce este interesant este că motorina şi benzina, sortimentele standard, au ajuns la acelaşi preţ, după ce ani de zile motorina a fost semnificativ mai ieftină decât benzina. În România, se consumă carburanţi în valoare de circa 10 miliarde de euro, din care două treimi reprezintă consumul de motorină.

Scăderea preţului carburanţilor a intervenit pe fondul evoluţiei barilului de petrol, care după o perioadă de redresare a revenit pe scădere. Petrolul a bifat anul trecut unul dintre cele mai surprinzătoare trasee din ultimul deceniu, prăbuşindu-se de la maximul de 115 dolari din vara lui 2014 sub pragul de 30 de dolari, cel mai mic înregistrat în ultimii 12 ani. Nici lunile care au urmat după falimentul Lehman Brothers, evenimentul care practic a declanşat criza financiară globală, barilul de petrol nu a scăzut sub pragul de 30 de dolari.