Reţeaua teroristă Stat Islamic se pregăteşte de pierderea "califatului" proclamat în Siria şi Irak

Autor: Mihai Draghici 13.07.2016

În mesajele publice din ultimele zile, liderii teroriştilor sunniţi au semnalat că zonele pe care le controlează în prezent ar putea fi pierdute.

Însă organizaţia teroristă care s-a făcut remarcată printr-o serie de atrocităţi, inclusiv decapitări, avertizează că va continua atentatele, în special în Occident.

Conform unor experţi americani, recentele atacuri teroriste de amploare comise la Istanbul şi Bagdad indică posibila prăbuşire a "califatului" proclamat de teroriştii sunniţi.

"Spre deosebire de reţeaua Al-Qaida, care are o ierarhie destul de clară, membrii Stat Islamic nu sunt sub un control prea strict. Au toată energia şi impredictibilitatea unei mişcări populiste", afirmă generalul Michael Hayden, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.

În interiorul "califatului", semnele disperării ating săptămânal noi cote, în contextul pierderilor teritoriale suferite în ultimele luni în Irak şi Siria.

Oraşul irakian Fallujah a fost eliberat recent, iar reţeaua teroristă a pierdut teritorii şi la frontiera Siriei cu Turcia. Eliberarea oraşelor Mosul (Irak) şi Raqqa - fieful "califatului" în Siria - ar însemna destrămarea totală a sistemului terorist instituit în urmă cu doi ani.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a proclamat în 2014 un "califat" pe teritorii din estul Siriei şi nord-vestul Irakului.