Poveştile unor experimente/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 14.07.2016

Ne-am putea oare schimba viaţa? Se poate să trăim diferit? E posibil să ne schimbăm valorile? Putem schimba o lume care pare de neclintit? De la aceste întrebări au plecat editorii de la Philobia în alcătuirea colecţiei Experiment. Adică să ne prezinte poveştile celor care nu s-au mulţumit să se gândească la aspectele amintite, ci chiar le-au trăit! Unul trăieşte după regulile Bibliei à la lettre, altul încearcă să adopte o atitudine 100% ecologică. Subiecte abordate cu fineţe şi umor care arată şi alte căi, respectând, în acelaşi timp, alegerile fiecăruia.

Câteva dintre primele titluri au fost prezentate de „Ziarul de duminică” în urmă cu doi ani:

 

Colin Beavan – „Aventurile unui american care vrea să salveze mediul”. Traducere de Călin Stoica-Diaconovici şi Narcis Iordache. Să renunţi la lumina electrică şi la hârtia igienică, la metrou, la televizor şi la mâncarea ambalată, să speli rufe în cadă, să mergi cu bicicleta şi să găteşti numai hrană organică doar ca să salvezi planeta – toate acestea par o nebunie. Este un experiment la care scriitorul şi bloggerul newyorkez Colin Beavan se supune timp de un an, antrenându-şi fiica, dar şi soţia împătimită de shopping.

 

Sylvain Tesson – „În pădurile Siberiei. 6 luni pe malul lacului Baikal, la 25 km  depărtare de primul vecin”. Traducere de Liviu Dascălu. „Am înţeles la un moment dat că, de unul singur, nu voi putea schimba lumea. Aşa că nu mi-a rămas decât să mă duc undeva departe de lume, să trăiesc singur, într-o cabană. În pădurile Siberiei. Am cumpărat o izbă de lemn, pe tărâmurile nimănui, la marginea lacului Baikal. Acolo, la cinci zile de mers pe jos de prima aşezare umană, înconjurat de natura sălbatică, am încercat timp de şase luni să descopăr fericirea.
Şi cred că am reuşit. Doi câini, o vatră, nişte vreascuri de foc şi o fereastră de la care puteam privi lacul – nici n-aveam nevoie de mai mult în viaţă.” Cartea, încununată cu Premiul Medicis 2011, a ajuns la a treia ediţie în traducere românească.

 

A.J. Jacobs – „Anul în care am trăit după Biblie”. Traducere de Liviu Dascălu. „Anul în care am trăit după Biblie ilustrează încercarea mea de a duce o existenţă esenţialmente biblică, de a respecta fiecare regulă din Biblie, cât mai îndeaproape. M-am supus faimoaselor zece porunci, dar şi altor sute de reguli, ignorate deseori: nu purta haine din fibre mixte, nu-ţi rade barba, aruncă cu pietre în infideli. De ce? Pentru că am crescut într-un cămin cu tradiţie seculară (oficial sunt evreu, dar, de fapt, sunt evreu la fel cum Olive Garden este un restaurant italian). Am presupus întotdeauna că religia se va veşteji şi că vom trăi într-o lume a neo-iluminismului. M-am înşelat spectaculos, desigur. Deci, am sărit peste esenţialul existenţei umane sau jumătate de lume a fost înşelată? Am decis să mă arunc cu capul înainte, să încerc experienţa biblică şi să descopăr atât lucrurile sale bune, cât şi pe cele irelevante pentru secolul XXI. Anul astfel petrecut a fost fascinant, distractiv şi informativ. A fost în egală măsură ireverenţios şi reverenţios. A fost plin de introspecţii surprinzătoare aproape în fiecare zi (ştiu că nu e biblic să mă laud, vă cer iertare pentru asta).“

 

Editura Philobia a continuat să publice titluri interesante în colecţia Experiment. Iată două dintre cele mai recente:

 

A.J. Jacobs

Cel mai sănătos om din lume

Prea-umila încercare a unui jurnalist de a dobândi un corp mai mult ca perfect

 

Traducere din limba engleză de Liviu Dascălu. Arnold Stephen „A.J. Jacobs Jr.”, născut în 1968, este un jurnalist american cunsocut pentru cărţile scrise pe marginea experimentelor sale de viaţă.

Ajuns la spital cu pneumonie, presat de avertismentele soţiei, care i-a spus că nu vrea să rămână văduvă la 45 de ani, şi ruşinat de corpul său comparat cu „un piton care a înghiţit o capră“, A.J. Jacobs decide să-şi schimbe obiceiurile şi să devină un om sănătos. Nu-şi propune doar să slăbească, să termine un triatlon sau să-i scadă colesterolul. Ambiţia sa este mult mai mare: sănătate maximă din cap până în picioare.
Timp de doi ani, consultă o armată de experţi – de la specialişti în probleme de somn la sexologi, de la nutriţionişti la dermatologi. Încearcă zeci de activităţi fizice: exerciţii în timpul plimbărilor, fitness pentru degete sau lucratul la birou alergând pe bandă. Ţine o grămadă de regimuri alimentare: cel bazat pe hrană crudă, vegan, diete bogate în proteine, cel care impune restricţii calorice, mestecatul sârguincios şi altele. Îşi cumpără gadget-uri, storcător de fructe şi căşti pentru urechi. Se masează şi se ciupeşte. Numără, cântăreşte şi măsoară.
Povestea transformării sale nu este doar genială şi distractivă, ci, probabil, şi cea mai sănătoasă carte scrisă vreodată. Vei râde cu lacrimi, iar râsul îţi va elibera endorfine în sânge. Îţi va modifica funcţionarea creierului, întipărindu-ţi în minte obiceiuri mai sănătoase de igienă şi dietă. Te va emoţiona şi te va determina să faci mişcare.
O ocazie de a medita asupra numeroaselor mistere ale corpului şi asupra obiectivului suprem: o viaţă sănătoasă.

 

Edouard şi Mathilde Cortes

Cerere în călătorie

Un voiaj de nuntă plin de aventuri: 6.000 de kilometri pe jos, de la Paris la Ierusalim

 

Ediţia a doua. Traducere din limba franceză de Cristina Livia Vasilescu.

Proaspăt căsătoriţi (în 2007), Mathilde şi Edouard renunţă la confort şi la siguranţa cardurilor bancare, pornind într-o călătorie de nuntă din care nu ştiu când se vor întoarce. Voiajul lor, de-a lungul a 6.000 kilometri ce unesc Parisul de Ierusalim, reprezintă un drum anevoios, o testare a limitelor şi o căutare spirituală. Mână în mână, cu buzunarele goale şi dornici să se apropie de oameni, cei doi tineri vor traversa Alpii, pădurile din Balcani, coasta Adriaticii şi stepele Asiei Mici. Asemenea pelerinilor din Evul Mediu, ei vor răbda de foame şi vor dormi sub cerul liber; totul pentru a afla cât de solidă e credinţa lor, cât de mult se iubesc şi câtă încredere pot avea în oameni.

Edouard este jurnalist şi cameraman şi a publicat mai multe cărţi. Mathilde a fost, timp de doi ani, voluntară în cadrul unei acţiuni de caritate în Camerun, înainte de a lucra la un ONG din Paris.