Adio, acţiuni americane pe bursa de la Bucureşti. Facebook, Google, Microsoft sau McDonald’s nu vor mai putea fi tranzacţionate la BVB

Autor: Liviu Popescu 14.07.2016

Acţiuni ale unor companii ame­ricane precum Facebook, Google, Microsoft sau McDonald’s nu vor mai putea fi tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti din 5 august după ce brokerul Tradeville, market-maker pe acest segment, a anunţat că se retrage.

„Modificarea în cauză a survenit ulterior asumării de către Tradeville a unor parametri de market-maker şi au indus riscuri de neîndeplinire a acestora, în con­diţiile în care piaţa americană a rămas pe varianta TĂ3, spre deosebire de cele europene care au trecut la va­rianta TĂ2“, au răspuns repre­zen­tanţii Tradeville la solicitarea ZF. TĂ3 se referă la perioada de de­con­tare a tranzacţiei, respectiv decon­tarea după trei zile sau după două zile. În luna iunie, valoarea tran­zacţiilor cu acţiunile celor 12 com­panii americane s-a ridicat la 407.000 de lei. Spre comparaţie, în luna mai valoarea tranzac­ţiilor cu acţiuni ame­ricane s-a ridicat la aproape 1 mil. lei.

Reprezentanţii BVB au răspuns că ope­raţiunile cu ac­ţiuni americane sunt unele uzuale, iar in­vestitorii dis­pun de informaţia necesară pentru a lua deciziile pe care le consideră cele mai potrivite.

„BVB a luat act de această decizie a Tradeville şi nu vede nicio con­tradicţie cu strategia de dez­vol­tare a pieţei de capital din România“.