​Omul care a împins Regatul Unit spre Brexit va fi negociatorul divorţului de restul Europei

Autor: Alexandru Zărnoeanu 13.07.2016

Boris Johnson, unul din liderii campaniei pro-Brexit şi fostul primar al Londrei, a fost numit ministru de externe al Marii Britanii de către noul prim-ministru Theresa May. Johnson a fost o figură cheie în campania pro-Brexit şi este văzut de către analişti drept persoana care a adus euroscepticilor victoria în referendum, datorită carismei şi popularităţii sale, rar întâlnită printre politicienii britanici.

Numirea lui Johnson în cabinet vine la o săptămână după ce acesta s-a retras din cursa pentru şefia partidului conservator, funcţie pentru care era cotat drept favorit odată cu anunţul demisiei lui David Cameron, fost aliat, cândva coleg de liceu şi de facultate. Ieşirea lui Johnson din cursă a venit după ce acesta a fost trădat de fostul său aliat, ministrul justiţiei Michael Gove, care s-a înscris în cursă împotriva lui colegului său de campanie.

Astăzi, Theresa May a preluat în mod oficial puterea şi a început să numească miniştrii care vor ocupa posturile cele mai importante din guvern. Ea a anunţat că îşi doreşte să lupte împotriva  “inegalităţii arzătoare” din societatea britanică şi în primul discurs a ţinut să sublineze că va guverna de partea “omului de rând”.

Noul premier deja a făcut o schimbare majoră, numindu-l ca minsitru de finanţe pe Phillip Hammond, actualulul ministru de externe, care a susţinut menţinerea Marii Britanii în UE, în locul lui George Osborne, de asemenea pro-european, dar o figureă nepopulară printre alegătorii britanici, fiind asociat cu programul de austeritate pe care l-a impus cât a fost ministru.

Respectând angajamentul dat, acela că “Brexit înseamnă Brexit”, May a numit eurosceptici convinşi în două funcţii cruciale în desfăşurarea negocierilor. Noul ministru pentru comerţ internaţional este va fi Liam Fox, fost ministru al apărării, iar mult aşteptata numire în fruntea noului “minister pentru Brexit” este David Davis, rival al lui Cameron atunci când acesta a câştigat şefia partidului, un eurosceptic notoriu care a fost ministru fără portofoliu pentru afaceri europene în timpul guvernării lui John Major.