Interviu. Proprietarul brandului Radisson: Ne uităm către oraşele de peste 200.000 de locuitori, în frunte cu Braşov, Timişoara şi Cluj-Napoca

Autor: Cristina Roşca 16.07.2016

„România este o piaţă importantă pentru grupul Rezidor pentru că vedem că ţara dezvoltă legături de business tot mai strânse cu ţări precum Austria şi Germania. Cred că potenţialul unor oraşe de provincie este în creştere, şi mă refer la centre urbane precum Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanţa, Timişoara, Craiova sau Arad.“

Grupul Rezidor, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa hotelieră internaţională, care are în portofoliu branduri precum Radisson Blu sau Park Inn by Radisson, vrea să se extindă pe piaţa locală în oraşele de peste 200.000 de locuitori, pe listă fiind deja Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Compania este deja prezentă local, însă doar cu două unităţi hoteliere – un Radisson Blu şi un Park Inn by Radisson -, ambele în Capitală. Cele două hoteluri sunt în proprietatea firmei Bucureşti Turism, cu afaceri de 122 mil. lei în 2015, care este controlată de grupul Elbit Imaging din Israel.

Prin comparaţie, în Polonia compania are deja opt hoteluri şi alte patru sunt în proces de dezvoltare.

„Aceste cifre transformă Polonia în cea mai importantă piaţă pentru noi în regiune“, spune Arno Schwalie, area vice president pentru Europa Centrală şi de Sud, în cadrul The Rezidor Hotel Group. El are în portofoliu 20 de ţări printre care şi Germania, Austria, Elveţia, Olanda şi Italia. Din regiune sunt de asemenea incluse ţări mai dezvoltate precum Polonia sau Ungaria şi România, dar şi ţări mai mici, precum Republica Moldova şi Serbia. Acestea din urmă nu sunt încă membre ale UE. „Avem în total 90 de hoteluri în regiune, toate deschise sub două branduri, Radisson Blu şi Park Inn by Radisson“, adaugă executivul. El ocupă funcţia actuală de la începutul anului, iar anterior a fost însăr­cinat doar de regiunea Europei Centrale. El s-a alăturat grupului acum mai puţin de un an după circa un deceniu în care a lucrat pentru Design Hotel AG, un alt grup din industria hotelieră.

Grupul Rezidor, parte a grupului Carlson Rezidor Hotel Group, este prezent în 80 de ţări cu 460 de hoteluri deja operaţionale sau în proces de dezvoltare. În total, grupul are 101.000 de camere, din care 763 în România în cele două hoteluri din Capitală.