O familie din Qatar a ajuns cel mai mare acţionar de la Deutsche Bank, panzerul industriei financiare germane

Ziarul Financiar 15.07.2016

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a anunţat vineri că familia regală din Qatar a cumpărat un număr important de acţiuni şi şi-a majorat participaţia la aproape 10%, scrie Financial Times.

Familia regală din Qatar a sugerat un înlocuitor pentru poziţia vacantă din boardul băncii germane. Familia Al-Thani din Qatar a cumpărat acţiuni la Deutsche Bank în 2014, după ce executivul companiei, Anshu Jain, i-a convins să investească, ca parte a unui program de de strângere de capital, în valoare de 8 miliarde de euro. Această strâgere de fonduri a fost ca un colac de salvare pentru bancă, datorită pierderilor substanţiale pe care aceasta le-a suferit în 2014.

În august a anului trecut familia regală deţinea o participatie de 6,1% la banca germane prin intermediul a două grupuri de investiţii. Creşterea mizei deţinută prin intermediul Paramount Services Holdings şi Supreme universal Holdings înseamnă că familia din Qatar devine acum cel mai mare actionar a Deutsche Bank, înaintea fondului de investiţii BlackRock, care are o participatie de aproximativ 6%.

Cotaţia acţiunilor Deutsche Bank s-au redus la jumătate în ultimul an şi săptămâna trecută a atins o valoare minimă. Acţiunile au crescut cu 0,3% la tranzacţionare la prânz pe bursa din  Frankfurt. Deutsche Bank a declarat că familia regală a venit cu o propunere pentru numirea avocatului Ştefan Simon ca înlocuitor pentru Georg Thoma, care a demisionat din consiliul de supraveghere al băncii în acest an, în urma unei dispute asupra modului în care să se ocupe de scandalurile din trecut ale creditorului.