Compania rusească Rosatom a preluat o companie parteneră din Ungaria

Autor: Bogdan Cojocaru 18.07.2016
Compania rusească Rosatom, care ar trebui să construiască două noi reactoare în Ungaria, a achiziţionat 100% din Ganz Engineering, unul dintre furnizorii locali din proiectul pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, scrie ziarul de business Világgazdaság, preluat de Portfolio.hu.
 
Achiziţia a fost făcută prin subsidiara Rosatom CKBM, înregistrată în Sankt Petersburg, care a cumpărat o participaţie de 49% la Ganz Engineering de la Ganz Gépgyár Holding. CKBM mai deţinea 51% din Ganz Engineering.
 
Grupul rusesc a ajuns astfel să controleze în întregime compania parte­neră din Ungaria.
 
Valoarea tranzacţiei nu a fost precizată.
 
CEO de la Ganz Holding, Zoltán Fitos, a confirmat că afacerea a fost finalizată. El a explicat că vânzarea ar putea aduce capital pentru investiţii viitoare.
 
Pentru a putea câştiga comenzi mari, Ganz Engineering are nevoie de dezvoltare, dar în ceea ce priveşte investiţiile care duc la creşterea companiei, Ganz Holding n-ar fi putut furniza niciodată ce poate Rosatom, a explicat Fitos.
 
Zilele trecute, ziarul rusesc Kommersant a scris că Rosatom ar putea deveni ţinta sancţiunilor occidentale deoarece a câştigat contracte de afaceri în Crimeea.
 
Presa maghiară a speculat că aceste interese de afaceri aruncă în incertitudine proiectul Paks II. Ruşii au infirmat informaţiile.