Cea mai spectaculoasă achiziţie a anului: o companie britanică a cumpărat probele ADN a 13.000 de italieni care locuiesc într-un sat unde speranţa de viaţă este de 100 de ani. „Încercăm să aflăm de ce trăiesc aşa mult, ce particularităţi au”

Autor: Georgiana Mihalache 19.07.2016

Tiziana Life Sciences, o companie britanică de biotehnologie, a reuşit să cumpere probele ADN a 13.000 de italieni care locuiesc într-un sat din Sardinia, în vestul Italiei, în încercarea de a afla de ce trăiesc aşa mult, având în vedere că speranţa de viaţă de acolo este de aproape 100 de ani.

Datele, reunite într-o banca biologică, una dintre cele mai mari şi mai vechi din lume, au fost cumpărate pentru 258.000 de euro de la o companie de cercetare genetică, SharDNA, şi cuprinde peste 230.000 de mostre genetice, inclusiv sângele îngheţat al locuitorilor provinciei italiene Ogliastra, scrie FT.

Nu a avut bani pentru un apartament nou, însă şi-a transformat garajul într-un spaţiu locuibil. Cum arată noua ”locuinţă”?

Cum arătau fructele şi legumele înainte să fie modificate genetic

Cel mai bine ”păzit” secret al Facebook: Al doilea site al reţelei de socializare, gândit special pentru a vorbi cu prietenii

Compania spune că procentul persoanelor care ajung la vârsta de 100 de ani este cu 50% mai mare în Ogliastra decât în Marea Britanie sau Statele Unite, potrivit The Guardian.

Tiziana Life Sciences a fost fondată în 2013, are sediul la Londra şi se ocupă de tratarea cancerului şi a afecţiunilor imunologice.  De asemenea, compania este implicată în dezvoltarea unui anticorp care ar putea fi aplicat în tratarea unor afecţiuni precum scleroza multiplă, un anume tip de diabet sau artrita reumatică, potrivit Bloomberg.

Fondatorul companiei este Gabriele Cerrone, un antreprenor italian de 44 de ani care s-a mutat în Statele Unite după ce a terminat liceul. El spune că şi-a dorit întotdeauna să profeseze într-un domeniu „sigur”, oscilând între medicină şi avocatură, potrivit publicaţiei italiene La Repubblica.

Omul de afaceri s-a mutat în New York, unde a început să studieze biologia. După ce a urmat un master de administrarea afacerilor, a decis să se implice în domeniul investiţiilor.

Ulterior, Cerrone s-a lansat în lumea afacerilor din Statele Unite şi a decis să investească şi în ţara sa natală, Italia, înfiinţând în 2013 Biovitas Italia, cu un fond de 50 de mil. de euro.

În urma achiziţiei probelor biologice, compania britanică a anunţat că va crea LonGevia Genomics, o filială cu sediul în Sardinia, pentru a folosi banca de date. Gabriele Cerrone mai spune că urmăreşte identificarea trăsăturilor genetice particulare pe care se bazează longevitatea locuitorilor din provincial italiană.

Chiar dacă au o speranţă de viaţă ridicată, locuitorii din Ogliastra au o predispoziţie la afecţiuni precum tensiune arterială, astm sau osteoporoză.

„Poţi să faci un medicament miraculos prin care oamenii să trăiască mai mult? Probabil că nu. Dar pot fi comparate diferenţele genetice ale altor localităţi din întreaga lume pentru a vedea dacă cifrele variază”, a spus Cerrone, citat de FT.

Profesorul Napoleone Ferrara, membru al Tiziana, spune că Gabriele Cerrone a fost atras de investiţia în banca de date a SharDNA pentru că guvernul britanic sprijină inovaţia, iar acest lucru va creşte competitivitatea Marii Britanii.

În Europa, speranţa de viaţă a locuitorilor a fost estimată la 80,6 ani în 2013, în timp ce românii trăiesc, în medie, 75 de ani, conform unui studiu Eurostat.