Cum poţi conduce în Bucureşti un BMW electric cu banii pe care i-ai da pe un taxi

Autor: Bogdan Alecu 20.07.2016

Compania de car-sharing Pony Car, fondată în Cluj în urmă cu şase luni, s-a extins începând cu această lună şi în Bucureşti, unde programul va fi implementat pentru început cu 17 automobile BMW i3, dintre care 15 complet electrice iar două cu range extender – care dispun pe lângă motorul electric şi de unul pe benzină dar cu rol de generator. Acestea sunt închiriate în parteneriat cu Băneasa Business and Technology Park - angajaţii companiilor care funcţionează în clădirile de birouri vor putea prelua şi returna maşina într-o zonă fixă.

Compania are în plan achiziţia, până la sfârşitul anului a 15 modele BMW i3 care vor fi folosite într-o serie de programe în Cluj şi Bucureşti. Este un record pentru o astfel de achiziţie în România.

„Ne bucurăm că BMW România crede în proiectul Pony, în soluţii moderne de mobilitate,  pentru că dincolo de aspectul estetic deosebit, BMW i3 se dovedeşte cea mai potrivită maşina pentru serviciile de car sharing din oraşele aglomerate cu un nivel ridicat de poluare”, Demis Ghindeanu, unul din fondatorii Pony.

Pony Car are un plan amplu de extindere a serviciilor şi propune o serie de premiere absolute pentru România. Astfel, compania va fi prima care va include în flota de ca sharing automobile electrice şi va oferi un program dedicat mediului de business în Bucureşti şi Cluj. În Cluj Pony Car deţine o flotă de 50 de maşini VW up! şi smart care pot fi închiriate cu un leu per kilometru sau 280 de lei pentru un weekend, tariful acoperind toate cheltuielile, inclusiv combustibilul şi asigurările.

„BMW i3 s-a dovedit o alegere foarte interesantă pentru programele de car shring din Europa de Vest şi Statele Unite. Prin programul DriveNow, mai bine de 150.000 de clienţi au avut posiblitatea să conducă electric, acoperind deja peste trei milioane de kilometri. Suntem foarte încântaţi de colaborarea cu Pony Car Sharing care a dezvoltat un pachet de servicii modern, la nivelul celor oferite de BMW în alte părţi ale lumii”, explică Dana Popescu, manager BMW i România.

Acum compania a creat un program dedicat pentru clădirile de birouri, care presupune preluarea şi returnarea maşinii într-o zonă fixă (station based car sharing). Acesta se poate dovedi o soluţie ideală pentru companiile care au nevoie de un automobil pentru deplasările zilnice de serviciu de la birou. în aceste condiţii, un automobil electric se poate dovedi o formulă facil de implementat – de fiecare dată cursa terminându-se cu returnarea maşinii la staţia de încărcare. Automobilul electric poate să fie o soluţie ideală pentru oraş, costurile de utilizare şi întreţinere fiind semnificativ mai mici.

„Vrem să oferim o alternativă la automobilele din flota proprie a companiilor. Obiectivul nostru este să asigurăm un cost lunar sub nivelul unei rate de leasing. în plus, avantajul nostru este că sistemul nostru de aplicaţii oferă transparenţă, claritate şi flexibilitate. Considerăm că serviciul are potenţial de dezvoltare pentru Bucreşti şi luăm în calcul să construim formule asemănătoare şi pentru complexele rezidenţiale de la marginea Bucureştiului. După orele de program şi în weekend maşinile vor putea fi folosite şi în sistem privat”, explică Demis Ghindeanu.

În urmă cu 3 săptămâni, în Băneasa Business & Technology Park a fost inaugurată cea mai puternică staţie publică de încărcare electrică din Bucuresti. Staţia de incarcare este pusă la dispoziţia tuturor utilizatorilor de maşini electrice.

“Acest proiect este rezultatul preocupării noastre de a încuraja politici non-poluante şi de a ne alinia practicilor internaţionale. De cealaltă parte, România devine una din cele mai atractive pieţe din Europa Centrală şi de Est pentru spaţiile de birouri iar companiile de aici au înţeles că sustenabilitatea presupune şi politici verzi ca parte a programele de CSR (Corporate Social Responsability).” Cristina Dinu, Director General Baneasa Business & Technology Park.

Programul de Business Car Sharing a fost testat gratuit de către angajaţii din clădirile Băneasa Business & Technology Park, cu ajutorul aplicaţiei Get Pony. 

Programul de teste de business car sharing la Băneasa Business and Technology Park s-a desfăşurat pe o perioadă de trei săptamani, gratuit, pentru companiile prezente în clădirea de birouri. Pe aceasta perioada s-au înscris in program peste 60 de persoane şi au fost efectuate peste 200 de curse.

Pony Car Sharing este prima companie de car sharing din Romania, înfiinţă la Cluj în anul 2015. în prezent flota de maşini este formată din 50 de automobile, iar în primele 6 luni de la deschiderea oficială are un numar de peste 2500 de useri care au efectuat peste 15000 de curse.