De la lider la codaş: România a avut cel mai mare ritm de creştere a creditării din regiune în perioada 2004-2008, însă după criză creditarea a intrat pe minus

Autor: Anelis Baciu 21.07.2016
Creditele pentru populaţie şi companii acor­da­te de băncile locale au crescut cu 47% în pe­rioada 2004-2008, când economia înflorea, plasând sec­torul bancar românesc pe primul loc în regiune după ritmul de creştere anual, cu mult peste ţări precum Polonia, sau Ungaria, arată datele agregate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Astfel, în timp ce PIB-ul creştea în medie cu 23%, „injecţiile“ de credite ale băncilor în econo­mie creşteau cu un ritm de aproape două ori mai mare. Doar Bulgaria se apropia de ritmul de creş­tere a creditării locale cu un avans de 37%, în timp ce în Polonia finanţarea economiei creştea cu 25%, iar în Ungaria cu 16%.

„Creşterea creditării din perioada 2004-2008 a fost mult prea mare. Nu ar fi normal şi de dorit să mai atingem astfel de creşteri, întrucât un avans mult prea mare al creditării duce la supraîncălzirea eco­nomiei, la creşterea inflaţiei, la creşterea cererii mult peste ofertă etc. La o creştere a economiei de 2-3%, o rată ideală de creştere a creditului ar fi undeva la 7%“, a explicat analistul financiar Dragoş Cabat.