Cum arată cea mai importantă semnătură din lumea financiară americană. Cele şase reglementări pe care le impune Warren Buffett, alături de alţi mari investitori, corporaţiilor din SUA

Autor: Greta Bogdan 23.07.2016

Warren Buffet, cel mai mare şi cel mai de succes investitor al Americii, a reuşit să clădească în aproape şase decenii unul dintre cele mai mari holdinguri americane care controlează mai bine de 60 de firme active în domenii precum căi fe­ra­te, bănci (Wells Fargo), asigurări (Geico), con­strucţii, FMCG (Coca-Cola), încălţăminte, ba­terii (Duracell), mobilă sau produse alimentare.

În 2006, Warren Buffet se afla pe locul trei în topul celor mai bogaţi oameni din lume, păstrându-şi această poziţie şi în 2007, potrivit Wikipedia. În 2009 Buffet a reuşit să ajungă primul pe lista celor mai bogaţi oameni de business din lume.

Investitorul este recunoscut pentru stilul de viaţă modest, în ciuda averii imense pe care o deţine.

Povestea de succes a lui Warren Buffet a fost spusă de nenumărate ori de publicaţiile internaţionale, iar unul dintre cele mai recente articole scrise de Inc. Magazine arată că, alături de alte nume importante din lumea businessului, Buffet îşi doreşte o schimbare în lumea corporaţiilor.

Warren Buffett, Jamie Dimon, dar şi alţi investitori au semnat o listă cu cele mai urgente schimbări pe care le sugerează companiilor spre adoptare, listă ce poartă numele de „Principii comune de guvernare corporativă", mai scrie Inc.

Grupul de investitori care a semnat lista de reglementări susţine că marile companii au nevoie de o schimbare în ceea ce priveşte modul în care îşi manageriază boardurile, câştigurile raportate şi interacţiunile cu investitorii majori.

„Viitorul nostru depinde de aceste companii care trebuie manageriate eficient pentru a fi prospere pe o lungă durată, de aceea guvernarea companiilor americane este foarte importantă pentru fiecare american", au menţionat membrii grupului în cadrul „scrisorii". 

În fotografie, semnăturile lui Warren Buffett, respectiv Jamie Dimon. Foto: captură FT

De asemenea, aceştia au mai spus că guvernarea corporativă a fost adesea, în ultimii ani, o temă intens dezbătută de către investitori, liderii corporatiştilor şi de alţe persoane interesate de acest domeniu. „Cu toate astea, de multe ori, această dezbatere a încins mai mult spiritele decât să facă lumină în rezolvarea situaţiei". 

Grupul de investitori a lansat şase sugestii spre guvernarea marilor companii, după cum urmează:

1. Directorii din boarduri ar trebui să fie cu adevărat independenţi de companie şi să aibă întâlniri la care CEO-ul să nu fie prezent în mod regulat.

2. Boardurile ar trebui să fie diverse şi să aibă o cifră de afaceri suficient de mare încât să poată rămâne „fresh".

3. Boardurile ar trebui să fie puternice, independente de directorul general, în special în situaţia în care CEO-ul are un rol dual în business. 

4. Companiile sunt prea obsedate cu încasările trimestriale şi nu ar trebui să raporteze veniturile orientative. 

5. Companiile ar trebui să facă o distincţie clară între principiile de contabilitate general acceptate (GAAP) şi economiile obţinute din profit. 

6. Marii investitori instituţionali ar trebui să aibă acces la datele companiei, astfel încât să poată şti ce se întâmplă atunci când se iau decizii la nivel de investiţii. 

Scopul acestor sugestii, scrie Inc. Magazine citând Business Insider, este acela de a determina transparenţa companiilor, precum şi eficienţa lor. Bineînţeles, regulile nu sunt „bătute în cuie", dar ţintesc să creeze un bun context pentru un dialog ce va veni în avatajul a milioane de americani, prin promovarea încrederii în companiile naţionale americane.