Cum arată sistemul de optimizare fiscală al Imperiului Ikea

Ziarul Financiar 24.07.2016

Acum 73 de ani, pe când avea doar 17 ani, suedezul Ingvar Kamprad punea bazele celei mai cunoscute companii producătoare de mobilă din lume, Ikea. „I” vine de la Ingvar, „K” de la Kamprad, „E” de la denumirea fermei deţinută de familia sa, Elmtaryd, iar „A” vine de la numele orăşelului din Suedia unde a crescut Kamprad, Agunaryd, scrie Fortune.

În luna martie a acestui an, fondatorul gigantului suedez a împlinit 90 de ani, fiind  cunoscut mai degrabă pentru „zgârcenia” sa, decât pentru longevitate.

Presa internaţională scrie că Ingvar Kamprad îşi cumpără haine de la pieţele de vechituri, călătoreşte la clasa economică şi conduce un Volvo. 

El s-a retras treptat din compania de familie acum şase ani, pentru a face loc celor trei fii ai săi, Mathias, Peter şi Jonas, întorcându-se într-un final în Suedia în 2014.

În prezent există 375 de magazine Ikea în 47 de ţări, care au înregistrat vânzări de aproape 34 de miliarde de euro. Ikea are un profit estimat de peste 4 miliarde de euro.

În realitate, cu excepţia celor din jurul lui Kamprad, nimeni nu ştie ce venituri are tot grupul Ikea, cu toate afacerile. Din acest motiv, averea lui Kamprad este estimată între 3 şi 40 de miliarde de euro. La 40 de miliarde de euro, el este cel mai bogat om din Europa.

Kamprad făcea afaceri cu România încă de pe vremea lui Ceauşescu şi chiar a fost în anii 1980 în România.

Ikea este unul din cei mai mari cumpărători de produse din lemn din România, o afacere de peste 20 de ani. Magazinul Ikea din Băneasa a fost deschis în sistem franciză în 2007 de către oamenii de afaceri Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte, cei care stau în spatele Mall-ului Băneasa.

Peste câţiva ani, Ikea le-a cumpărat magazinul cu totul, care are afaceri anuale de aproape 100 de milioane de euro.

Între timp grupul s-a extins pe piaţa imobiliară, cumpărând mai multe terenuri (zona Timpuri Noi, zona Băneasa, zona Străuleşti şi zona Careffour Orhideea) unde va face clădiri de birouri şi blocuri. De asemenea, Ikea a cumpărat mii de hectare de păduri din România de la o companie românească, în spatele căreia se afla o celebră universitate americană.

Care este structura şi cum arată Imperiului Ikea, cel mai mare cunoscut retailer de mobilă şi decoraţiuni

Foto: Fortune