Barometrul Industrial: Industria se îndreaptă spre stagnare, iar managerii încep să se gândească la concedieri

Autor: Iulian Anghel 25.07.2016
Producţia industrială a crescut anul trecut cu 2%, iar Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipa pentru acest an o creştere dublă, de 4%. Nici datele INS, nici aşteptările celor implicaţi direct în managementul companiilor industriale nu confirmă însă optimismul CNP.

Potrivit datelor Barometrului Industrial – un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie, realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) – iunie este a treia lună la rând în care managerii anticipează scăderi în activitatea industrială, în ciuda faptului că avansul economic din acest an - creştere a PIB anticipată de peste 4% - ar urma să fie cel mai mare de la declanşarea criziei economice încoace.

Barometrul Industrial - un sondaj realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale din rândul principalelor 15.200 de companii industriale din România cu peste 9 angajaţi care generează 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie – arată că pentru luna iunie „indicatorul pentru volumul producţiei” (sau indexul de difuzare) a scăzut la 56 de puncte, de la 69 de puncte în martie, 61 de puncte în aprilie şi 60 de puncte în mai. Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Prin urmare, din ce în ce mai puţini manageri raportează creşteri, iar, dacă indicatorul intră la sub 50 de puncte, avem, practic, de-a face cu o cădere.

Datele Statisticii arată de altfel acest lucru. Producţia industrială a crescut în primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut cu 1,4% (serie brută) şi a stagnat ca serie ajustată. Dar ceea ce ridică semne de între­bare este dinamica lunară. Faţă de aprilie, pro­ducţia industrială a scăzut cu 1,3% ca serie brută şi cu 4% ca serie ajustată. Datele primite de la manageri şi înregistrate de sondajul IRSOP/ SNSPA nu oferă motive de optimism (scă­dere a indi­celui de difuzare cu patru puncte). Prin urmare, este posibil ca, în ciuda creşterii econo­mi­ce, industria să aibă o contribuţie negativă la avan­sul PIB în T2.  Situaţia a fost pusă de economişti pe seama stagnării din Europa (principala destinaţie a producţiei industriale româneşti de export), pe de o parte, iar pe de altă parte pe seama unor riscuri care determină companiile să aştepte un culoar mai bun pentru majorarea investiţiilor.