Studiu: Cel mai bine plătiţi directori executivi conduc companii cu performanţe slabe

Autor: CătăIina Apostoiu 26.07.2016

O analiză a MSCI pune la îndoială ideea că plăţile con­sistente acordate direc­to­rilor executivi contribuie la ge­ne­rarea unor rezultate mai bune, potrivit Wall Street Journal.

Cel mai bine plătiţi di­rectori de companii tind să con­ducă unele dintre com­paniile cu cele mai slabe per­for­manţe şi invers, chiar şi atunci când plăţile şi perfor­man­ţele sunt „măsurate“ de-a lungul mai multor ani, relevă un nou studiu, realizat de firma de cercetare în domeniul gu­­ver­nanţei corporative MSCI.

Aceasta a examinat plăţile a aproximativ 800 de directori de la un număr de 429 de companii americane mari şi mijlocii de-a lungul unui deceniu, până în 2014, cât şi rentabilitatea totală a acţio­na­rilor companiilor în aceeaşi perioadă.

Potrivit analizei MSCI, 100 de dolari investiţi în cele 20% dintre companii cu cel mai bine plătiţi CEO ar fi crescut la 265 dolari în 10 ani. Aceeaşi sumă investită în companiile cu cel mai prost plătiţi directori exe­cutivi ar fi urcat la 367 dolari.

Rezultatele pun sub semnul întrebării ideea funda­mentală că o porţie semni­ficativă de opţiuni pe acţiuni sau acţiuni restricţio­nate con­tribuie la îmbună­tăţirea per­for­­manţelor unei companii, ceea ce va determina la rândul său rezultate mai bune pentru acţionari.

Criticii plăţilor acordate directorilor executivi susţin de multă vreme faptul că plăţile şi performanţele ar putea fi mai bine aliniate.