Din 24 august se dublează amenzile pentru cei ce nu respectă normele în construcţii şi garanţia lucrărilor devine obligatorie prin lege

Autor: Bogdan Alecu 26.07.2016

Acordarea unei garanţii între un an şi cinci ani în funcţie de categoria de importanţă devine obligatorie prin Legea 163/2016 ce va intra în vigoare de la 24 august, la 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede de asemenea dublarea amenzilor de la o valoare cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei la 20.000 – 40.000 de lei pentru nerespectarea unor norme precum angajarea unui diriginte de şantier, inclusiv pentru o casă în mediul rural. În plus, dreptul de a aplica amenzi se prescrie în termen de cinci ani de la data recepţiei lucrării, în timp ce legea actuală se prescria la 3 ani de la săvârşirea faptei. Sancţionate prin amendă vor mai fi executarea de lucrări şi construcţii fără autorizare şi construcţii fără proiecte, sau cu proiecte neverificate.

În plus, garanţia unei lucrări va fi stabilită prin lege, astfel încât, cele de minimă importanţă vor avea un an garanţie, trei ani cele de importanţă normală şi cinci pentru importanţă deosebită şi excepţională. În plus, garanţia va fi prelungită cu perioada necesară remedierii defectelor, întocmai precum la oricare alte bunuri, inclusiv electronice şi electrocasnice.