Care sunt cel mai bine plătite limbi străine: Salariul unui traducător specializat pe o limbă exotică poate ajunge şi la 4.000 € brut pe lună

Autor: Mihaela Pascari 27.07.2016
Cel mai bine plătiţi traducători din România sunt cei specializaţi pe limbi străine exotice, precum cele nordice, asiatice sau araba. Salariul unui traducător specia­li­zat pe una dintre aceste limbi por­neşte de la 1.000 de euro brut pe lu­nă şi poate ajunge şi la 4.000 de euro brut pe lună. Salariile tra­du­cătorilor din germană (între 800 şi 3.000 de euro brut pe lună), por­tu­ghe­ză (între 520 şi 3.100 de euro brut pe lună) şi italiană (440 - 1.540 de euro brut pe lună) ur­mea­ză în top.

„Veniturile pot fi mai mari dacă traducătorul poate traduce mai mult de zece pagini pe zi (în medie un traducător traduce zece pagini) sau dacă dezvoltă abilităţi de traducere într-un domeniu specializat, de exemplu tehnic sau medical. Pentru a obţine aceste venituri absolvirea facultăţii de limbi străine nu este suficientă. Sunt foarte mulţi absolvenţi care nu cunosc bine limba străină studiată, adică la nivel C1 (n.red. - nivelul autonom) minim. Pe lângă fa­cultate este nevoie de expe­rienţă“, a spus Irina Rahma­nov, traducător şi fondator în cadrul Academiei de Traduceri.