Grecia relaxează controalele de capital pentru a readuce banii în bănci

Autor: CătăIina Apostoiu 27.07.2016
Banca centrală a Greciei a relaxat controalele de capital impuse în urmă cu 13 luni în speranţa că deponenţii vor readuce în bănci o parte din banii pe care i-au retras în timpul panicii de anul trecut, scrie Financial Times.

Potrivit lui George Chouliarakis, ministrul adjunct de finanţe al Greciei, eliminarea diverselor restricţii pentru retragerile de numerar ar urma să atragă depozite noi în valoare de aproximativ 3-4 miliarde de euro.

Printre alte măsuri, guvernul grec a instituit limite stricte privitoare la câţi bani puteau retrage deponenţii din conturi în fiecare săptămână.

Eliminarea controalelor va re­pre­zenta un adevărat test de încredere în guvernul lui Alexis Tsi­pras, pre­mierul grec, urmând să indice dacă grecii au suficientă încredere pentru a-şi ţine banii în băncile ţării. În septembrie, guvernul lui Tsipras are în faţă negocieri dure cu creditorii internaţio­nali privitoare la reforme structurale.

Atena a relaxat anterior restricţii care îngreunau plata taxelor de şcolarizare în străinătate şi alte plăţi. Ultima rundă de restricţii vizează controalele care se dovedesc extrem de împovărătoare pentru deponenţii individuali şi micile afaceri.

Acestea acoperă aşa-numitele lichidităţi „noi“, fonduri retrase din conturi anul trecut şi ţinute la saltea.

Potrivit băncii centrale a Greciei, aproximativ 45 mld. euro au fost retrase din sistemul bancar în prima jumătate a anului trecut.

Din această sumă, aproximativ 15 mld. euro au fost transferate în conturi din străinătate şi alte 15 miliarde au fost cheltuite pe taxe sau alte cheltuieli gospodăreşti.

Restricţii sunt încă în vigoare cu privire la alte tranzacţii cu numerar.

Deponenţii greci duc în continuare lipsă de cash, deşi acestora li se permite acum să facă retrageri de 840 de euro la fiecare două săptămâni. Între timp, numai 30% dintr-un transfer din străinătate poate fi realizat imediat sub formă de cash.

Alte 2-3 miliarde de euro circulă sub formă de cash pentru acoperirea tranzacţiilor realizate de micile întreprinderi ai căror proprietari evită să constituie depozite pe termen scurt la bănci.

TotuşI, un oficial al băncii centrale a arătat clar că restricţiile care rămân în vigoare vor fi menţinute pentru a încuraja o utilizare pe scară mai largă a cardurilor pentru tranzacţiile zilnice.