ASF estimează plăţi după falimentul Carpatica Asig în contul daunelor de peste 620 mil. lei, nivel similar cu cel estimat în cazul Astra

Autor: Anelis Baciu 28.07.2016

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ar putea plăti în cazul falimentului Carpatica Asig circa 624 de milioane de lei în contul daunelor acoperite de poliţele emise de asigurătorul sibian.

„Pe baza calculelor experţilor ASF, FGA va suporta, în urma pronunţării falimentului Carpatica Asig, un impact net de până la 624 milioane de lei”, a anunţat azi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Estimarea ASF se aproprie de cea calculată în cazul Astra Asigurări care ajungea la 650 de mil. lei. Plăţile în contul daunelor Astra s-au dovedit a fi însă mai mici, de circa 500 de mil. lei, în condiţiile în care nu toţi păgubiţii au depus cereri de daună. Cu alte cuvinte, şi în cazul Carpatica Asig suma de plată ar putea fi mai mică.

Fondul de Garantarea plăteşte daune în limita a 450.000 de lei (100.000) de euro pe fiecare poliţă de asigurare, restul sumei în cazul în care daune depăşeste plafonul FGA  urmând să fie recuperat în instanţă prin înscrierea la masa credală.

Fondul de Garantarea avea anul trecut disponibilităţi de circa un miliard de lei, iar în aceste condiţii cele două falimente- Astra şi Carpatica- vor duce la epuizarea fondurilor FGA.