Banca Centrală Americană menţine dobânzile la dolari, dar deschide posibilitatea creşterii lor în toamnă

Autor: Alexandru Zărnoeanu 29.07.2016

Rezerva Federală (Fed) a hotărât în şedinţa de politică monetară de miercuri să menţină ratele de dobândă la nivelul de 0,25-0,5% pe fondul unei evoluţii pozitive a pieţei muncii şi a creşterii puternice a consumului, care au dus la o expansiune moderată a economiei americane. Performanţele economiei americane indică faptul că banca centrală a SUA este pregătită de o creştere a ratelor dobânzii până la sfârşitul anului.

Fed a crescut dobânzile de politică monetară în şedinţa din decembrie 2015 după ce timp de şapte ani acestea s-au situat la minimul istoric de 0-0,25%. În comunicatul publicat după şedinţă, Fed afirmă că „riscurile imediate asupra perspectivei economice s-au diminuat“, dar că va continua să monitorizeze „indicatorii inflaţiei şi evoluţiile economice şi financiare la nivel mondial“. La ultima şedinţă a Fed, care a avut loc înaintea referendumului din Marea Britanie, banca centrală americană a evitat o creştere a dobânzilor datorită incertitudinii din piaţă de la acel moment şi a unor indicatori economici americani care indicau o încetinire a activităţii economice, dar reaşezarea pieţelor după Brexit dă mai mult spaţiu de manevră Rezervei Federale.

Michael Feroli, economist la JPMorgan, scrie într-o notă adresată clienţilor şi citată de Wall Street Journal că mesajul de miercuri este un „pas mic“ înaintea unor viitoare creşteri şi că „se aşteaptă în continuare ca a doua creştere a dobânzii să aibă loc în decembrie şi doar veşti foarte bune de pe piaţa muncii ar putea face posibilă o creştere a ratelor în septembrie“. Janet Yellen, şefa Fed, a declarat la sfârşitul lunii mai că o creştere a dobânzilor depinde de performanţele economiei americane, în special de evoluţie, şi că inflaţia, evoluţia creşterii economice, economia globală şi ratele dobânzii din viitor împiedică Fed-ul să acţioneze. Observatorii aşteaptă cu nerăbdare discursul pe care Janet Yellen îl va susţine pe 26 august la Jackson Hole, unde are loc anual un simpozion economic al Fed.