Actele de terorism îi ţin departe pe turişti de cele mai mari economii ale Europei

Autor: CătăIina Apostoiu 01.08.2016

Intensificarea atacurilor teroriste din Europa generează întrebarea dacă o nouă ameninţare potenţial de durată la adresa stabilităţii nu se conturează cumva în prezent. Provocările de ordin politic pentru liderii Europei sunt clare, iar impactul asupra economiei regiunii ar putea fi la fel de profund, scrie The New York Times.

„Asistăm la o schimbare de ordin structural, un fenomen de război la uşa noastră care nu a existat înainte“, spune Georges Panayotis, preşedinte al MKG Group, o companie de consultanţă în turism din Paris. Efectele asupra companiilor, mari şi mici, sunt profunde. Economia europeană resimte cel mai puternic impactul fenomenului la nivelul unuia dintre cele mai importante sectoare ale sale, turismul, chiar într-un moment în care redresarea începea să prindă contur. În acest an, creşterea din zona euro a revenit la niveluri nemaiînregistrate de la criza financiară din 2008.

La sfârşitul săptămânii trecute, UE a raportat o încetinire în trimestrul II.  Nesiguranţa a crescut dramatic în ultimele luni în condiţiile înmulţirii atacurilor teroriste. Investitorii nu s-au retras, însă Europa şi-ar putea pierde poziţia de destinaţie centrală a turiştilor. Industria turismului, care reprezintă aproximativ 10% din activitatea economică a UE, a început să resimtă efectele. Guvernele, între timp, alocă sute de miliarde de euro sporirii securităţii interne şi operaţiunilor împotriva ISIS, chiar în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles fac presiuni asupra ţărilor să-şi reducă deficitele. Franţa, a treia mare economie a UE după Marea Britanie şi Germania, întâmpina deja dificultăţi în a depăşi o perioadă prelungită de stagnare şi şomaj ridicat. 

Franţa este cea mai vizitată ţară din Europa, atrăgând peste 84 milioane de turişti anul trecut, iar economiştii anticipaseră o mult aşteptată accelerare a creştere pentru 2016. După atacurile din Europa, perspectivele s-au modificat. În Franţa, după atacurile din Bruxelles, rezervările au intrat în teritoriu negativ, iar după cele din Nisa, acestea au scăzut cu rate din două cifre. Ameninţarea terorismului se adaugă gravelor probleme legate de fluxul de imigranţi şi impactul deciziei Marii Britanii de a părăsi UE cu care regiunea se confruntă deja. „Lumea s-a mai confruntat cu atacuri teroriste, însă astăzi frecvenţa atacurilor creează o nouă situaţie de nesiguranţă“ cu consecinţe economice, a declarat ministrul francez de finanţe Michel Sapin. În Belgia, economia a suferit o pierdere de aproape 1 miliard de euro legată de venituri din taxe, a anunţat recent guvernul ţării.

Cel mai serios afectate au fost hotelurile, restaurantele şi turismul. Concerte, carnavale şi evenimente sportive au fost anulate, veniturile din industria divertismentului scăzând dramatic. Cât priveşte Germania, companiile de travel se întreabă dacă cea mai mare economie a Europei este încă sigură, iar economiştii anticipează că cheltuielile de consum, un motor al creşterii, s-ar putea reduce. Toată această situaţie i-ar putea ţine departe pe turişti de cele mai mari economii ale Europei, făcându-i să se îndrepte către locuri mai liniştite ca Spania, Grecia sau Scandinavia.

Este posibil totuşi ca industriile care fac călătoriile posibile să fie puternic afectate de temerile privitoare la actele de terorism. Air France-KLM şI Lufthansa, două dintre cele mai mari companii aeriene ale Europei, şi-au redus recent estimările de profit pentru acest an, invocând atacurile teroriste repetate din Europa. Atacurile şi-au lăsat amprenta şi asupra industriei luxului, care depinde puternic de turiştii străini, în special din Asia, pentru vânzările europene.