Preţul carburanţilor a scăzut cu peste 2% în ultima săptămână pe fondul evoluţiei barilului de petrol

Autor: Roxana Petrescu 02.08.2016

Benzina şi motorina se îndepărtează tot mai mult de pragul de 5 lei pe litru, în contextul în care doar în ultima săptămână litrul de benzină a pierdut 2% din valoare, iar motorina este cu 2,5% mai ieftină, după cum arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom valabile pentru benzinăria de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din Bucureşti. Astfel, ieri litrul de benzină putea fi achiziţionat de la staţia menţionată cu 4,85 lei, în timp ce motorina scăzuse la 4,78 lei pe litru. Cu excepţia câtorva perioade de timp, de la începutul acestui an benzina şi motorina nu au depăşit pragul de 5 lei pe litru.

De altfel, datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom arată că media de preţ pentru primul semestru a fost de 4,8 lei pe litrul de benzină şi de 4,6 lei pe litrul de motorină.

Faţă de perioada similară a anului trecut, litrul de benzină este cu 12% mai ieftin, iar cel de motorină cu 17% mai ieftin, carburanţii coborând sub pragul de 5 lei pe litru ca urmare a evoluţiei negative a barilului de petrol. 

În România se consumă carburanţi în valoare de circa 10 miliarde de euro, din care două treimi reprezintă consumul de motorină.

Scăderea preţului carburanţilor a venit pe fondul evoluţiei barilului de petrol, care după o perioadă de redresare a revenit pe scădere. Petrolul a bifat anul trecut unul dintre cele mai surprinzătoare trasee din ultimul deceniu, prăbuşindu-se de la maximul de 115 dolari din vara lui 2014 sub pragul de 30 de dolari, cel mai mic înregistrat în ultimii 12 ani. Nici în lunile care au urmat după falimentul Lehman Brothers, evenimentul care practic a declanşat criza financiară globală, barilul de petrol nu a scăzut sub pragul de 30 de dolari.

Ieri, barilul de petrol îşi continua scăderea ajungând sub pragul de 43 de dolari, potrivit Bloomberg.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE, la nivel european, inclusiv Turcia, erau la finalul lui 2014 peste 120.000 de benzinării, doar 2.000 dintre acestea fiind amplasate în România, al nouălea cel mai mare stat în funcţie de suprafaţă din Uniunea Europeană. Raportată la dimensiunea pieţei, reţeaua de benzinării este relativ mică, de multe ori companiile petroliere spunând că există un bun potenţial de dezvoltare care depinde însă de rapiditatea cu care decurg lucrările de infrastructură. Cei mai mari jucători sunt Petrom, lider de piaţă, Rompetrol, Lukoil şi MOL România.