Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: Filtrăm studenţii cu probe de admitere. Susţin ideea examenului de admitere chiar din liceu, pentru o selecţie eficientă

Autor: Mihaela Pascari 02.08.2016

Universitatea de Vest din Ti­mi­şoara (UVT) a scos la bătaie peste 2.000 de locuri la buget şi circa 3.500 de locuri în regim cu taxă pentru tinerii ca­re vor să aplice la una dintre cele 11 fa­cultăţi puse la dispoziţia candidaţilor. Pen­tru locurile scoase la concurs can­didează aproximativ 4.700 de absol­venţi de liceu, iar în pofida fap­tului că mulţi dintre ei au avut media de admitere între 8 şi 8,7, circa 150 de can­didaţi nu au trecut proba elimina­to­rie, or­ganizată pentru fiecare facultate în parte.

„Chiar dacă mediile de admitere le-ar fi permis accesul la facultate pe un loc bugetat, probele de admitere in­tro­duse i-au împiedicat pe unii în a accede pe locurile finanţate de stat. În cazul u­nor facultăţi, absolvenţii pot opta pen­tru locuri cu taxă, iar în alte cazuri, ur­mă­toarea lor şansă de a studia la UVT este abia în toamnă. Ne dorim o clasi­fi­care cât mai corectă a candi­da­ţilor. Îi fil­trăm prin aceste probe şi dăm şansa celor mai performanţi să ocupe un lo­curile la buget. Măsurile sunt efi­ciente atât pentru a genera per­for­manţă, cât şi pentru o cheltuire res­pon­sabilă şi efi­cientă a banului public, pentru cei mai merituoşi”, a spus Marilen Pirtea, rec­to­rul Uni­versităţii de Vest din Ti­mi­şoa­ra.