România, ruda săracă a Europei, prima la atingerea ţintelor privind energia verde cu preţul unor facturi cu 20% mai mari. Franţa sau Germania mai aşteaptă

Autor: Roxana Petrescu 03.08.2016

În ultimii cinci ani facturile plătite de consumatorii casnici de energie au crescut cu 20%, acestea fiind unele dintre cele mai mari mari procente înregistrate la nivel european, dar chiar dacă românii sunt printre codaşii Europei la mărimea salariilor, sunt fruntaşi în ceea ce priveşte grija faţă de mediu şi ponderea energiei verzi în consumul final de energie.

Opt state europene atinse­seră la finalul anului 2014 ţinta stabilită pentru anul 2020 în ceea ce priveşte pon­derea energiei rege-ne­rabile în consumul fi­nal de energie, indica­tor care nu include doar con­sumul de electricitate, ci şi pe cel de com­bustibili din transporturi, de exemplu.

Printre acestea se află România şi Bulgaria, cele mai sărace state din Uniu­ne, dar care s-au dovedit mai harnice în promovarea energiilor verzi decât state dezvoltate precum Franţa sau Austria. Astfel, dacă la finalul anului 2020 din toată energia consumată în România  24% trebuia să fie verde, la finalul anului 2014 pe plan local aproape 25% din consumul energetic total era regenerabil.