Video ZF Live. Constanţa Mihăescu, Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE: Ca să crească numărul de IT-işti trebuie ca angajatorii să meargă în licee să-i atragă pe copii către facultăţile de profil

Autor: Cristina Bellu 04.08.2016

Deficitul de forţă de muncă din sectorul IT s-ar putea reduce dacă angajatorii s-ar implica mai mult în atragerea forţei de muncă viitoare încă de pe băncile liceelor, iar astfel ar putea fi stimulată şi creşterea cifrelor de şcolarizare în cadrul facultăţilor cu profil IT, este de părere Constanţa Mihăescu, profesor şi purtător de cuvânt al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul ASE Bucureşti.

 „Pentru a ne putea dubla numărul de absolvenţi de IT, dar şi pentru a creşte cifrele de şcolarizare, ar trebui să se lucreze de la bază, în sensul în care companiile care au nevoie de forţă de muncă să meargă în licee şi, prin mijloacele potrivite, să-i facă pe copii să se orienteze spre facultatea de profil“, a spus Constanţa Mihăescu, prezentă la emisiunea online de business ZF Live.

Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, care are trei specializări (Informatică Economică - disponibilă şi în limba engleză, Cibernetică Economică şi Statistică şi Statistică şi Previziune Economică), este de câţiva ani în topul preferinţelor absolvenţilor de bacalaureat care vin să studieze la ASE. Astfel, în actualul an şcolar, concurenţa a fost de 3,6 candidaţi pe loc la specializarea Cibernetică (pe locurile de la buget Ă locurile de la taxă) şi de 3,3 candidaţi pe loc la cea de Infor­matică Economică, faţă de con­curenţa medie în cadrul tutu­ror celor 11 facultăţi din cadrul ASE, de circa 1,5 can­didaţi pe loc. Raportat însă la concurenţa doar pe locurile de la buget, anul acesta cea mai căutată specializare din cadrul ASE a fost Ciber­netica Economică, unde com­petiţia a fost de 8,4 candidaţi pentru unul dintre cele 97 de locuri finanţate de la buget.

În total, această facultate a scos la concurs circa 660 de locuri la licenţă, la buget şi la taxă, iar numărul total de studenţi ai facultăţii este de peste 2.900 de persoane (licenţă, masterat şi doctorat), adică 14% din totalul studenţilor de la ASE.

Potrivit Constanţei Mihăescu, numărul viitorilor studenţi este în scădere şi din cauza faptului că bazinul demografic este în scădere. Natalitatea se află pe un trend puternic descendent, chiar dacă în ultima perioadă se remarcă o uşoară îmbunătăţire pe seg­mentul locuitorilor cu studii su­perioare, unde tot mai frecvent familiile preferă să aibă şi al doilea sau chiar al treilea copil, o tendinţă demografică pozitivă.

„În momentul de faţă încă mai există o fereastră de oportunitate pentru facultăţi, dacă ne referim la generaţiile născute în 1996 - 1997, când natalitatea s-a situat la peste 220.000 de născuţi vii, comparativ cu 2014, când am căzut sub pragul de 190.000 de născuţi vii“.

Purtătorul de cuvânt al Fa­cul­tăţii de Ciber­netică a mai spus că această facul­tate era foarte solicitată încă din anii ‘80, iar brandul instituţiei s-a construit în timp cu ajutorul absolven­ţilor, dar şi al oportuni­tăţilor pe piaţa muncii.

„Majoritatea absol­venţilor noştri se angajează în domenii de vârf. Dacă cei de la informatică economică merg mai mult spre domeniile în care se programează sau în firmele de dezvoltare de software, consultanţi IT, audit IT, în departamentele IT din bănci sau din multinaţionale, cei de la cibernetică merg cu predilecţie spre firmele în care se oferă consultanţă pentru optimizări procese, pentru analize de risc, în asigurări, iar în cazul celor de la statistică foarte căutate sunt segmentele  data scientist, big data, analiză de afaceri.“

Există şi absolvenţi care ajung să lucreze în afara ţării, în general pentru un pachet salarial foarte motivant.

Salariul din ţară al unui proaspăt absolvent de Cibernetică începe de la 2.000 de euro pe lună, pe zona de IT, a mai spus Constanţa Mihăescu.

Ea a mai menţionat că mulţi dintre studenţi se angajează începând cu ultimul an de facultate sau în perioada studiilor de master.

„Ne bucurăm dacă ei lucrează, dar i-aş sfătui să nu lucreze chiar din primul an, ci din anii terminali când deja s-au obişnuit cu rigorile profesorilor. Faptul că merg în viaţa reală îi conectează altfel, inclusiv în relaţia cu noi.“

Facultatea de Cibernetică are parteneriate cu marile firme din zona IT - Oracle, TotalSoft, Siveco, HP, Microsoft, IBM - unde studenţii îşi desfăşoară practica pe parcursul studiilor. „O parte dintre studenţi preferă totuşi să facă practică în companii de consultanţă mai mici pentru că, de cele mai multe ori, aici intră în contact cu mai multe departamente din activitatea lor.“

Constanţa Mihăescu apreciază că în ultimii şase ani, în preferinţele candidaţilor la angajare pe primul loc nu se mai găseşte pachetul salarial.

„Cel mai mult contează să facă ceva care să le facă plăcere. Mediul este foarte important, dinamica activităţii. Mulţi aleg firmele care îi provoacă.“

Peste 8.500 de absolvenţi de bacalaureat s-au înscris anul acesta la examenul de admitere din cadrul ASE  pentru a obţine unul dintre cele peste 5.800 de locuri scoase la concurs de către instituţie.