Cea mai mare scurgere de documente din istorie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 04.08.2016

Bastian Obermayer/Frederick Obermaier

Panama Papers

Cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici

Editura Litera

Cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici? Cum au fost găsite miliardele ascunse ale unor premieri, dictatori, funcţionari FIFA, şefi de concerne şi magnaţi – şi banii secreţi din cercul intimilor lui Putin?

„Panama Papers”, Bestseller Internaţional, carte scrisă de jurnalişti de investigaţie premiaţi, ne oferă date despre firme secrete offshore a zeci de şefi de state şi de dictatori, în peste 350 de pagini care explică în detaliu cum se câştigă miliarde prin comerţul de arme, droguri, diamante de război şi alte afaceri murdare şi subiecte ce aduc în faţa ochilor cititorilor modul în care magnaţii lumii eludează fiscul.

Bastian Obermayer şi Frederick Obermaier au fost primii care au avut acces la documentele Panama şi au făcut parte anterior dintr-o echipă de jurnalişti care au dezvăluit Offshore Leaks, Luxembourg Leaks şi Swiss Leaks.

„Cea mai mare scurgere de informaţii din istoria jurnalismului.” Edward Snowden

Autorii cărţii explică aici cum au început şi cum s-au derulat cercetările în cazul Panama Papers.

Inegalitatea de venituri este una dintre problemele definitorii ale vremurilornoastre. Ne afectează pe toţi, din lumea întreagă. Dezbaterea despre creşterea sa bruscă s-a dezlănţuit de mulţi ani, iar politicienii, oamenii deştiinţă şi activiştii sunt neputincioşi în a opri acest fenomen, în ciuda numeroaselor discursuri, a analizelor statistice, a câtorva proteste firave şi a dezvăluirilor ocazionale. Totuşi, o întrebare rămâne: de ce? Şi de ce acum?

Documentele Panama Papers furnizează un răspuns convingător la aceste întrebări: corupţia masivă, generalizată. Şi nu este o coincidenţă că răspunsul vine de la o firmă de avocatură. Impactul colectiv al acestor eşecuri (al băncilor,al autorităţilor de reglementare financiară şi fiscale, al instanţelor judecătoreşti, al instituţiilor media, al profesiunilor juridice) este o eroziune completă a standardelor etice, care conduce în cele din urmă la un nou sistem pe care continuăm să îl numim capitalism, dar care este echivalent cu sclavia economică.

Din manifestul lui John Doe: „Dezvăluiri din interior despre cum guverne, corporaţii şi grupuri decrimă organizată au folosit lumea secretă a jurisdicţiilor offshore pentru a se implica în fraude şi furturi sistematice. Povestea aproape perfectă pentru secolul XXI – eşecul democraţiei, triumful puterii comerciale şi lăcomie,lăcomie, lăcomie.” - The Guardian