Florin Talpeş, Bitdefender: Piaţa de servicii de IT pentru guvernare nu a reuşit să creeze jucători competitivi regional sau global. Rezultatele sunt dezamăgitoare

Autor: Adrian Seceleanu 05.08.2016

Cele câteva sute de milioane de euro pe care statul le cheltuie anual pe soluţii de IT nu au avut ca rezultat crearea unei industrii, a unor jucători competitivi la nivel regional sau global, acest rezultat fiind unul “dezamăgitor” a declarat Florin Talpeş, unul dintre cei mai de succes antreprenori români din IT, cunoscut în special pentru compania de soluţii de securitate informatică Bitdefender, la evenimentul de lansare al programului guvernamental GovIThub, în al cărui Consiliu de coordonare va fi membru timp de şase luni.

“Piaţa de servicii de IT pentru guvernare nu a reuşit să creeze o industrie care să fie competitivă la nivel regional sau global. Rezultatele sunt dezamăgitoare. Dar se poate face acest lucru? Da, se poate”, a spus Talpeş.

El a mai spus că, în opinia sa, sectorul public nu duce lipsă de tehnologie, însă felul în care aceasta este utilizată nu este unul “prietenos”, pentru a-i ajuta pe cei care o utilizează,

Antreprenorul a întărit afirmaţiile premierului Dacian Cioloş, susţinând că soluţiile de IT folosite de administraţie nu au beneficiat pe deplin de expertiza existentă pe plan local.

“Dacă ne uităm la sectorul de IT cred că au fost dezvoltate zeci de mii de proiecte, există o experienţă fabuloasă dar din păcate doar o mică parte a fost folosită în construcţia de sisteme de guvernare
Dacă ne uităm la structura industriei de soft vedem că este o industrie dominată de centre de R&D ale multinaţionalelor. Industria de soft bazată pe inovaţie, unde vorbim de întreprinzători care creează soluţii bazate pe inovaţie şi merg în nume propriu pe plan local, regional, global este foarte mică. În multe ţări situaţia este exact pe dos”.

Şeful Bitdefender a mai spus că dacă ar fi să evalueze investiţiile făcute în ultimii 15-20 de ani în sisteme şi soluţii de e-guvernare, atunci una dintre unităţile de măsură pe care ar folosi-o ar fi metrii cubi de dosare generaţi de firme sau cetăţeni în relaţia cu administraţia.

“Măsura succesului pentru aceste proiecte este şi una legată de metrii cubi de dosare pe care o companie sau un cetăţean trebuie să-i dezvolte ca să-şi ducă la bun sfârşit relaţia cu administraţia publică sau locală. Şi aici dacă e să facem un sondaj constatăm că percepţia generală este de nemulţumire în sensul că resursele pe care cetăţenii şi companiile le consumă sunt foarte mari”.
Florin Talpeş a mai declarat că în opinia lui nu este posibil ca o ţară să aibă o industrie de soft bazată pe inovaţie în acelaşi timp cu o administraţie care cere metri cubi de dosare de la firme şi cetăţeni. “Problemele se rezolvă împreună. Nu scapi de metrii cubi de dosare fără să sprijini softul bazat pe inovaţie. Şi nu vom avea o industrie de soft bazată pe inovaţie dacă nu scăpăm de metrii cubi de dosare”.

În contextul în care premierul a răspuns unei întrebări adresate de antreprenorul clujean Sergiu Biriş (CEO al platformei online de muzică Zonga) privind şansele ca proiectul GovIThub să continue în ciuda faptului că la finele acestui an vor fi alegeri generale şi anul viitor probabil la Palatul Victoria va exista o altă echipă guvernamentală, Florin Talpeş a susţinut că firmele de IT ar trebui să ceară viitorului executiv să nu schimbe strategia lanstă în prezent de executiv.

“O bună parte din ce înseamnă floarea industriei a considerat domeniul public un domeniu de care nu este interesat, ca pe un domeniu intangibil. Ar trebui să-l considerăm acum domeniul nostru şi să nu permitem oricărei guvernări care va veni să gândească altfel decât gândim acum”.