Video ZF Live. Luptă strânsă pentru ajutoarele de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro

Autor: Greta Bogdan 08.08.2016

Investitorii se bat pentru subvenţionarea cu 50% a costurilor pentru minimum 10 angajaţi suplimentari în 2017, o noutate în domeniul ajutoarelor de stat. Cabinetele de consultanţi sunt asaltate de cereri.



Piaţa de consultanţă este în fierbere după ce o nouă schemă de finanţare din par­tea statului le oferă com­paniilor cu capital ro­mâ­nesc, dar şi celor cu capital străin fon­duri nerambursabile de până la 50% din valoarea investiţiei realizate, a declarat la ZF Live Sebastian Popescu, avocat al firmei de  avocatură Noerr.

Pentru acest an, statul a alocat un buget de finanţare de 1,5 mld. euro, potrivit avocatului.

Dacă până în 2014 puteau fi eligibile pentru o astfel de finanţare doar com­pa­ni­ile care angajau peste 200 de salariaţi, în prezent pragul a scăzut la doar 10, ce­ea ce încurajează firmele cu proiecte mai mici să facă noi investiţii şi să se în­scrie în schema axată pe costurile salariale.

Practic, pentru o companie care îşi bugetează pentru 2016 minimum 10 angajări primeşte de la stat jumătate din costul cu forţa de muncă la maximul salariului mediu pe economie.

Spre exemplu, la 10 angajaţi cu un salariu me­diu net lunar de 2.000 de lei chel­tu­iala totală anuală a firmei este de 420.000 lei, iar statul decontează 210.000 de lei din aceştia.

Din bugetul alocat pentru anul tre­cut s-a consumat peste 90% pentru schema de active, aproape integral. „Până în 2014 au existat cinci scheme de ajutor de stat, însă în prezent vorbim doar de două scheme: una dintre scheme este destinată investiţiilor în active, iar cealaltă în special celor care se axează pe costurile salariale.“

Anul acesta există 34 de proiecte aprobate în total de către Ministerul Finanţelor pe cele două scheme, potrivit lui Sebastian Popescu.

„Sunt încurajate companiile din domeniul industrial şi de producţie, iar pe partea de costuri salariale, compa­ni­ile din domeniul IT“, a menţionat Popescu.

Pentru a obţine ajutorul de stat, o firmă trebuie să aibă un proiect de cel puţin 10 mil. euro dacă vrea să aibă o investiţie în active obţinând, teoretic, 50% din cei 10 mil.euro de la stat.

În principiu, în cadrul acestor sche­me pot aplica pentru finanţare atât com­paniile mici, cât şi cele mari, fiind desti­nate majorităţii criteriilor de activitate, cu câteva excepţii menţionate în lege.