ZF Live. Dana Demetrian, vicepreşedinte retail BCR: BCR scade avansul la credite ipotecare la 25% pe fondul numărului mic de aplicanţi la legea dării în plată

Autor: Georgiana Mihalache 09.08.2016

BCR, cea mai mare bancă românească, a anunţat scă­derea avansului la credite ipotecare de la 35% la 25% în mai multe oraşe mari ale României, după ce numărul de clienţi care au aplicat pentru a beneficia de legea dării în plată nu a atins nivelul prezentat în statistici, a spus Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv pe retail şi private banking la BCR, la ZF Live.

Înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, BCR a majorat avansul la credite ipotecare de la 25% la 35%, măsură luată şi de alte bănci care operează în România. În prezent, băncile revin la procentul iniţial sau au în plan să adopte măsura de scădere a avansului.

„Numărul de clienţi care au aplicat pentru darea la plată a fost mult mai mic decât cel decla­rat iniţial, pentru că datele statistice erau de sute de mii de clienţi care vor veni şi vor depune notificări. S-a con­statat că acest lucru nu s-a întâmplat“, a declarat Dana Demetrian.

Vicepreşedintele executiv pentru re­tail al BCR mai spune că banca a primit câteva sute de notificări de dare în plată de la clienţii care nu îşi mai per­miteau să achite creditul şi preci­zează că numărul mic de no­ti­fi­cări primite de BCR este o con­secinţă a unor măsuri imple­men­tate în trecut, cum ar fi decizia de a nu acorda credite în franci elveţieni. Tot­odată, în 2012 BCR a decis să ofere credite doar în lei. De ase­menea, banca a redus ratele clienţilor în 2015, mă­sură de care au beneficiat aproape 30.000de clienţi.