Peste 270.000 de tineri cu vârsta între 20 şi 24 de ani nici nu lucrează şi nici nu învaţă. „Noi i-am angaja şi mâine, dar ei termină o şcoală şi apoi cer ajutor social“

Autor: Adelina Mihai 12.08.2016
Unu din patru tineri români cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, adică peste 270.000 de persoane, nu este angajat şi nici nu se duce la şcoală sau la alte tipuri de cursuri de pregătire, arată datele publicate ieri de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Astfel, ponderea tinerilor din aşa-numita generaţie NEET (acronimul pentru sintag­ma „Not in Education, Employment or Training“) a ajuns în 2015 la 24,1% din populaţia cu vârste cuprin­se între 20 şi 24 de ani, înregistrând una din cele mai mari creşteri de la nivelul UE faţă de anul 2006, când era de sub 19% din total. De ce nu îşi găsesc un loc pe piaţa muncii?

„Nu este vorba că nu îi angajăm, pentru că aceşti tineri şi-ar găsi şi mâine un loc de muncă dacă ar vrea cu adevărat. Ei sunt o categorie de tineri care, după ce au absolvit o formă de învăţământ, se înscriu în sistemul de ajutoare sociale pentru a face rost de bani de buzunar, eventual pleacă o lună sau două la muncă în străinătate şi se întorc înapoi fără se se angajeze, primind în continuare ajutoare sociale. În acest moment nu se poate vorbi de şomaj involuntar în România, pentru că oricine vrea un loc de muncă poate să lucreze, firmele de recrutare mută mii de oameni lunar dintr-o parte a ţării în fabricile din vestul ţării, pentru că există un mare deficit de personal“, este de părere Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul producătorului japonez de componente auto Fujikura Automotive, companie cu 5.000 de angajaţi în România (în patru unităţi de producţie în Cluj şi în Dej şi un birou de cercetare în Sibiu).

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Topul celor mai romantice oraşe din lume

Închisoarea unde deţinuţii sunt atât de înfricoşători încât nici gardienii nu intră. Instituţia este păzită doar la exterior de poliţişti