Sky News: mercenari, trimişi în Siria de o companie rusă;presa rusă: un mercenar din material, actor

Autor: Raluca Manga 12.08.2016

Potrivit Sky News, aceşti indivizi au declarat că au fost recrutaţi de o companie militară privată numită "Wagner" şi că au fost aduşi în Siria la bordul unor avioane militare ruse. Pentru echivalentul a 3.000 de lire pe lună, ei au fost aduşi în mijlocul confruntărilor cu facţiunile rebele - inclusiv Stat Islamic, mai arată reportajul.

Sky News povesteşte cum doi dintre ei, Alexander and Dmitri, au spus că sunt norocoşi că sunt în viaţă.

"Este 50-50", a spus Alexander (Sky News menţionează că acesta nu este numele lui real).

"Majoritatea oamenilor care merg acolo pentru bani mor. Cei care luptă pentru idealuri, care luptă împotriva americanilor, împotriva forţelor speciale americane, împotriva anumitor ideologii - au şanse mai mari de supravieţuire", a declarat el pentru Sky News.

"Aproximativ 500-600 de persoane au murit acolo", a spus la rândul său, Dmitri. "Nimeni nu va afla ce s-a întâmplat cu ei...asta e cel mai înfricoşător. Nimeni nu va şti vreodată", a spsu el, citat de Sky News.

Sky News povesteşte cum compania ar fi recrutat sute de oameni online, adăugând că companiile miitare private sunt interzise în Rusia, în conformitate cu Constituţia - însă acest lucru nu este ceva ce pare să îi împiedice pe cei care conduc această operaţiune.

Presa rusă a reacţionat în urma difuzării acestui material.

Postul de televiziune NTV susţine documentarul s-a dovedit a fi o farsă şi că presupusul mercenar Dmitri este de fapt un actor pe nume Alexander Agapov, care ar fi fost plătit pentru interviul acordat şi care ar fi textul discursului scris înainte.

La rândul său, agenţia RIA Novosti a anunţat că actorul Alexander Agapov, care a jucat rolul mercenarului rus Dmitri în documentarul Sky News despre războiul din Siria, credea că joacă într-un lung metraj, nu într-un material de dezinformare.

Agapov a declarat că nu înţelege de ce publicaţia face asta. "Presa britanică este cu siguranţă bolnavă", a concluzionat el.

Serviciul de presă al Sky News a declarat pentru RIA Novosti că susţine documentarul despre Siria şi că conţinutul său este confirmat de mai multe surse.