Ministrul agriculturii, Achim Irimescu: „Avem peste 350.000 de hectare afectate de secetă”

Autor: Roana Rotaru 12.08.2016

Bilanţul culturilor vegetale afectate de secetă a ajuns la 350.000 de hectare până acum, potrivit ministrului agriculturii, care explică că deşi canalele de irigaţii au fost umplute cu apă cât pentru a iriga 385.000 de hectare, doar 35% din cantitatea de apă disponibilă a fost folosită, motivul invocat de fermieri pentru neutilizarea ei fiind preţul ridicat al apei.

„Avem peste 350.000 de hectare afectate se secetă. E adevărat că sunt semne de întrebare în contextul în care noi am umplut canalele cu apă pentru 385.000 de hectare, dar nu s-au utilizat decât 136.000 de hectare la irigat. La un moment dat, producătorii au reclamat preţul apei deşi decizia noastră este să acordăm circa 30 de milioane lei pentru subvenţionarea energiei electrice, deci nu ar fi nici aceasta o justificare”, a declarat ministrul agriculturii în urma unei întâlniri de lucru cu fermierii din sectorul zootehnic, eveniment care a avut loc joi, în comuna Cristiana din judeţul Sibiu.

Cu toate acestea, ministrul afirmă că sistemul de irigaţii nu acoperă toate suprafeţele afectate de secetă, prin urmare nu toţi fermierii care au avut culturile uscate de secetă ar fi putut să se folosească de apa din canalele de irigaţii.

Bugetul pentru irigaţii s-a triplat în anul 2016 faţă de anii precedenţi, de la o medie de 45 milioane de euro în trecut la 145 mil. euro anul acesta, bani care făceau parte din planul de refacere a întregului sistem de irigaţii şi care au rămas neutilizaţi după mai bine de jumătate de an de la alocare.

Potrivit ministrului, bani nu au fost utilizaţi pentru că ar fi durat mult timp să construiască o strategie care să corespundă normelor de mediu, iar din acest motiv, a  pus la punct un „plan naţional pentru irigaţii”, care la rândul său a consumat mult timp.

Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 6,6% în 2015 faţă de anul precedent, în principal din cauza condiţiilor climatice nefavorabile. Seceta, care se repetă o dată la câţiva ani, a lovit producţia vegetală, care a scăzut cu 10,4%. Serviciile agricole au scăzut cu 13,5%, în timp ce producţia animală a făcut un salt uşor faţă de nivelul lui 2014 (plus 1,5%), arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Unul dintre obiectivele asumate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prevăzut în proiectul de ţară „România competitivă”, este reabilitarea şi modernizarea infrastructurii principale de irigaţii pe o suprafaţă de 820.000 hectare până în anul 2020.

În anii cu secetă 2007, 2012 şi 2015, bugetul statului a acordat fermierilor despăgubiri „pentru calamitate“ de aproape 500 milioane de euro.