Lovitură de teatru pe scena politică din Rusia: Vladimir Putin şi-a înlăturat şeful de campanie

Autor: Ştefan Stan 13.08.2016

Vladimir Putin l-a concediat pe şeful său de campanie, fostul spion KGB Sergei Ivanov, şi l-a înlocuit cu cineva mult mai puţin cunoscut pe scena din Rusia, într-un semnal că preşedintele rus doreşte să îşi amplifice controlul în condiţiile recesiunii şi tensiunilor geopolitice, scrie Financial Times.  

Decizia de a-l înlătura pe Ivanov, unul dintre cei mai vechi membri din anturajul preşedintelui, şi un fost spion cu experienţă, Putin a făcut o mişcare semnificativă în reorganizarea elitei politice în condiţiile în care se pregăteşte pentru alegerile din 2018.

La începutul săptămânii, Putin a acuzat Kievul de o ”incursiune teroristă” în Crimea, iar unii observatori ruşi consideră că mişcarea preşedintelui vine în condiţiile în care sunt voci în anturajul acestuia care critică cât de departe s-a ajuns cu conflictul din Ucraina. 

Ivanov, în vârstă de 63 de ani, este unul dintre cei mai vechi oameni din jurul lui Putin, însă cariera sa a oglindit-o pe cea a preşedintelui rus, tranzitând dintr-un spion din era sovietică într-un agent guvernamental.