Părintele silicoanelor din Brazilia a murit lăsând în urmă o industrie de câteva miliarde de dolari pe an, a doua din lume după Statele Unite

Autor: Bianca Dorobanţu 14.08.2016

Parintele industriei silicoanelor, Ivo Pitanguy, supranumit „Michalengelo al bisturiului”, a murit la vârsta de 93 de ani, înmormântarea acestuia fiind difuzată de televiziunile locale mai mult decât Jocurile Olimpice din ziua respectivă, scrie Financial Times.

Celebrul manechin Naomi Campbell era unul dintre cei mai mari admiratori ai lui, iar preşedintele Braziliei a dat o declaraţie în care spune că ţara a pierdut unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă şi intelectuali.

Pitanguy este fondatorul celebrei proceduri medicale care a dat naştere sintagmei de „fund brazilian”, prin care grăsimea de pe şolduri, abdomen şi coapse este eliminată şi introdusă ulterior în posterior.

Moştenirea lăsată de părintele operaţiilor estetice este o industrie de peste un miliard de euro, care a produs în Brazilia 65.000 de micşorări ale nasului, aproape 200.000 de perechi mai mari de sâni şi 68.000 de posterioare mărite, doar în 2015.

Brazilia este ţara unde s-a efectuat anul trecut una din opt proceduri chirurgicale estetice, fiind a doua după Statele Unite ale Americii, lucru remarcabil pentru o ţară cu o piaţă emergentă, care se află în mijlocul celei mai grave recesiuni din istorie.

Părintele silicoanelor a fost apreciat de mulţi conaţionali datorită acţiunilor sale de binefacere, prin care a ajutat săracii. În 1961 el a fost unul dintre medicii care a tratat supravieţuitorii unui incediu devastator la un circ de lângă Rio de Janeiro, în urma căruia au murit mai mult de 500 de persoane, majoritatea copii.

Născut într-un oraş de munte, pe 5 iulie 1923, Pitanguy a fost un mare admirator al naturii, înainte să devină „adversarul” cel mai iscusit al acesteia. În autobiografia pe care a scris-o, el vorbeşte despre animalele sale de companie, o capră şi un şarpe Boa, pe care le-a adus acasă când avea şase ani, spre groaza familiei, având grijă foarte mare de acestea.

Tot iubirea pentru animale este care care l-a făcut pe chirurg să pună bazele unei rezervaţii naturale pe insula sa privată în largul coastei din Rio, cumpărată în 1970 ca un refugiu post-operator pentru pacienţii care voiau să se ascundă de paparazzi.

La vârsta de 16 ani, părintele chirurgiei estetice din Brazilia a decis să calce pe urmele tatălui său, care era chirurg generalist. „Corpul este oferit ochiului, expus admiraţiei sau sarcasmului”, spunea Pitanguy.

Un job part-time la o secţie de urgenţe a unui spital din oraş i-a trezit lui Pitanguy interesul pentru chirurgia plastică, în timp ce trata răni produse de lovituri de cuţit. Astfel, el a urmat stagii de formare la Londra, Paris şi SUA.

Când s-a întors în Brazilia, chirurgul a deschis o clinică privată în Rio, în anul 1962, care a devenit o adevărată „Mecca” pentru cele mai mari vedete din toată lumea.