Mandatul lui Cristian Popa în funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii a ajuns la final

Autor: Claudia Medrega 17.08.2016

Mandatul României pentru poziţia de vi­ce­preşedinte al Băncii Europene de In­vestiţii (BEI) a ajuns la final, Cristian Popa pă­răsind această funcţie după o perioadă de cinci luni. România a preluat în 2012 poziţia de vicepreşedinte la BEI - banca Uniunii Euro­pene - cu sediul la Luxemburg, care a fost ocupată iniţial de Mihai Tănăsescu.

 
Cristian Popa este unul dintre numele ve­hiculate în prezent ca potenţial candidat pen­tru poziţia de viceguvernator al BNR, ră­masă vacantă după demisia lui Bogdan Olteanu în urma unei acuzaţii privind o pre­supusă mită de un milion de euro luată în 2008, înainte de a ajun­ge la banca cen­tra­­lă. Sala­riul pentru po­ziţia de vice­pre­şe­din­te al BEI este de cir­ca 30.000 de euro/lu­­nă, în timp ce vicegu­ver­na­to­rii BNR câşti­gă în jur de 10.000 de euro net/lună.
 
Popa a mai fost anterior vice­gu­ver­­­na­tor al BNR timp de 16 ani şi a de­ve­nit în­ce­pând cu 1 mar­­tie 2016 vice­­pre­şedinte şi mem­­bru al Co­mite­tu­lui de di­recţie al Băn­cii Eu­ro­pe­ne de Inves­tiţii. El a fost nu­mit de către Consiliul gu­ver­na­­torilor BEI, alcătuit din cei 28 de miniştri de finanţe din Uniunea Eu­ro­peană, în baza unei propuneri a Mi­nisterului Finanţelor Publice din România.