Un tanc petrolier a fost deturnat în apropiere de Malaysia

Autor: Mircea Olteanu 17.08.2016

UPDATE:

Un tanc petrolier dispărut în sudul Malaysiei, despre care se credea că a fost deturnat, a fost dus în apele teritoriale indoneziene de propriul echipaj, au declarat oficialii din ambele ţări.

Edi Sucipto, purtătorul de cuvânt al marinei indoneziene, a declarat că acest incident confuz a fost cauzat de o "problemă de management intern."

Această dispută internă a fost confirmată şi de şeful Agenţiei Maritime din Malaysia, care a precizat că a fost vorba de o dispută între operatorul navei şi echipaj, problemă care între timp ar fi fost rezolvată.

 

Un tanc petrolier din Malaysia, care transportă 900.000 litri de motorină, a fost deturnat şi se crede că acum s-ar afla în apele teritoriale indoneziene, au anunţat autorităţile maritime din Malaysia, scrie BBC News online.

Tancul petroiler MT Vier Harmoni a fost capturat după ce luni a părăsit portul Tanjung Pelepas în sudul statului Malaysia.

Nava s-ar afla acum în largul insulei indoneziene Batam, potrivt directorului Agenţiei Maritime din Malaysia.

Potrivit informaţiilor disponibile, valoarea încărcăturii se ridică la peste 390.000 de dolari.

Identitatea celor care au deturnat nava nu este încă cunoscută.

Garda de coastă şi forţele navale indoneziene au lansat operaţiunile de căutare, însă au anunţat că până la această oră nu există dovezi care se indice că nava s-ar afla în zona insulei Batam, relatează The Associated Press.

Vier Abdul Jamal, directorul executiv al companiei care deţine nava, Vierlines Asia Group, a declarat că tancul petrolier naviga sub pavilion indonezian, iar la bord se afla un echipaj format din 10 indonezieni.

Autorităţile au anunţat că au pierdut contactul cu tancul petrolier în cursul serii de marţi, iar dispozitivul de urmărire nu este activ. Nava, care este comandată de un căpitan experimentat, ar putea să fi fost deturnată, scufundată sau să se confrunte cu probleme la motor, au mai precizat oficialii.

Militanţii grupării islamiste Abu Sayyaf, activi în apele din jurul statelor Indonezia, Malaysia şi Filipine, se fac responsabili pentru mai multe deturnări de nave şi răpiri de marinari. Aceştia abandonează vasele şi cer rascumparare pentru marinarii răpiţi.