CBRE: Investiţiile în imobiliare au ajuns la 359 mil. euro în primul semestru din 2016, de trei ori mai mult decât prima jumătate a anului trecut

Autor: Alina-Elena Vasiliu 17.08.2016

Proprietăţile din retail şi din sectorul de birouri au fost cele mai tranzacţionate în primul semestru al anului, reprezentând 88% din totalul investiţiile făcute în această perioadă. Volumul investiţiilor imobiliare în prima jumătate a anului a ajuns la 359 de milioane de euro, unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii şase ani, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE România.

Doar în primul semestru din 2014 investiţiile au depăşit acest nivel, ajungând la aproximativ 400 de milioane de euro. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, când au fost investiţi 107 milioane de euro, volumul investiţional din primul semestru al acestui an este de peste trei ori mai mare.

Investiţiile străine continuă să fie predominante pe piaţa de real-estate din România, prin jucători precum GTC sau NEPI, ponderea capitalului autohton fiind de doar 1% din totalul investiţiilor, arată acelaşi studiu.

“Mai multe tranzacţii substanţiale pe cale a fi finalizate în acest an arată că anul 2016 are un potenţial cert de a depăşi performanţele lui 2015, în timp ce volumul total de proprietăţi cu potenţial de tranzacţionare indică o creştere continuă a investiţiilor în real-estate în următoarele 18 luni”, spune Robert Paulson, head of investment properties în cadrul CBRE România.

Cele mai mari cinci tranzacţii înregistrate în prima jumătate a lui 2016 atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării, reprezintă peste 80% din volumul investiţional total. Cea mai importantă tranzacţie rămâne achiziţia Sibiu Shopping Center de către compania sud-africană de real-estate NEPI de la Argo Group, pentru 100 de milioane de euro.