Creditele pentru agricultură şi industrie au fost pe plus în S1 2016. Construcţiile şi serviciile au scăzut

Autor: Alexandru Zărnoeanu 18.08.2016

Agricultura a continuat să fie în primul semestru din 2016 sectorul din economie cu cea mai rapidă creştere anuală, în luna iunie soldul creditelor acordate companiilor din acest domeniu ajungând la 12,4 mld. lei, cu 6% peste nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.

Deşi au înregistrat cel mai mare ritm de creştere, finanţările în sectorul agricol au o pondere redusă în totalul creditelor acordate de bănci, de doar 4%.

Veştile nu sunt la fel de bune pentru sectorul construcţiilor, unde creditarea a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul trecut, ajungând la 20,7 mld. lei, cea mai mică valoare din 2011 încoace. Din 2012 creditarea în construcţii a coborât cu aproape 20%, cel mai mare declin dintre sectoa­rele clasificate de BNR.

Ca şi în lunile precedente, sectorul serviciilor, cel mai im­portant sector al economiei româ­neşti şi motorul creşterii eco­no­mice, a avut cel mai mare nivel al finanţărilor, de 75,1 mld. lei, cu toate că a înregistrat o scă­dere uşoară de 0,3% a soldului comparativ cu anul trecut.

În total băncile aveau la sfârşitul lunii iunie credite acordate companiilor în valoare de 186,4 mld. lei, cu 0,32% mai mult decât în anul precedent, reprezentând 60,8% din totalul de credite acordate de băncile locale.

Avansul foarte încet al creditelor pentru companii este explicat de reticenţa companiilor de a face noi investiţii şi de înclinaţia acestora spre acumularea de lichiditate, în condiţiile unui mediu cu dobânzi foarte scăzute.