Dezvoltatorul de parcuri eoliene Monsson a vândut acţiunile deţinute la EMON Electric

Autor: Roxana Rosu 18.08.2016

Dezvoltatorul de parcuri eoliene Monsson, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din sectorul producerii energiei eoliene, a decis să vândă acţiunile deţinute la EMON Electric, pe fondul stagnării pieţei locale şi a reorientării companiei către pieţele externe.

“Datorită reorientării către pieţele externe, la doi ani de la achiziţia pachetului majoritar al EMON Electric, Monsson a vândut acţiunile companiei africane EnComm. Astfel, din luna august a acestui an, EMON Electric nu mai este membru al grupului de firme Monsson.”, se specifică într-un comunicat al dezvoltatorului.

EMON Electric a fost fondată în 1998 de Diana şi Mircea Solomon, fiind specializată în soluţii pentru infrastructura de energie si telecomunicaţii.

“Considerăm că EMON Electric a fost un proiect interesant, însă piaţa din România este oarecum în stagnare. Preferăm să ne concentrăm resursele în ţări care au perspective mai mari de dezvoltare şi sunt stabile din punct de vedere legislativ”, a declarat Sebastian Enache, Director de Dezvoltare Monsson.

Grupul s-a concentrat pe energie din surse regenerabile din anul 2004 şi a devenit un important dezvoltator şi operator de parcuri eoliene şi fotovoltaice. Având peste 250 de angajaţi de specialitate în România, Monsson oferă o gamă largă de servicii dedicate surselor regenerabile, care cuprind: dezvoltare, construcţie, operare, întreţinere, service, mentenanţă dar şi comercializare de energie electrică.

“În ultimii 2 ani, Monsson s-a axat pe dezvoltarea serviciilor pe pieţele mature din Africa de Sud, Noua Zeelandă şi Europa. Separat, în zona Golfului, proiectele principale sunt integrarea regenerabilelor cu soluţii de desalinizare a apei. Considerăm aceste direcţii ca fiind prioritare în acest moment.”, spune Sebastian Enache.

Monsson a dezvoltat cel mai mare parc eolian onshore din Europa, de 600MW, vândut companiei de utilităţi CEZ.  Din 2010, Monsson continuă să fie lider al dezvoltatorilor de parcuri eoliene din Uniunea Europeană, vânzând diferite capacităţi energetice către OMV-Petrom, Butan Gas, STEAG. Începând cu anul 2013, Monsson a demarat un plan de extindere la nivel global, astăzi având activităţi în peste 25 de ţări de pe 4 continente. In martie 2016, Monsson a lansat in Qatar prima statie de desalinizare a apei alimentata exclusiv din surse regenerabile de energie, un prim pas pentru un proiect la scara larga.