Jurnalul teroristului numărul 1 din Guantanamo/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 19.08.2016

Mohamedou Ould Slahi

Jurnalul de la Guantánamo

Editat de Larry Siems

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Mihai Drumur. Prefaţă de Marian Voicu.

Mohamedou Ould Slahi s-a născut în 1970, într-un orăşel din Mauritania. A obţinut o bursă la un colegiu din Germania, ţară în care a şi lucrat, câţiva ani, ca inginer. În 2000 a revenit în Mauritania. În anul următor, la cererea Statelor Unite, a fost arestat de autorităţile mauritane şi trimis într-o închisoare din Iordania; ulterior a fost transferat din nou, mai întâi la baza forţelor aeriene SUA din Bagram, Afganistan, pentru ca în cele din urmă, în 5 august 2002, să ajungă în închisoarea americană din Golful Guantánamo, Cuba, unde a fost supus unor torturi severe. În anul 2010, un judecător federal a ordonat punerea lui imediată în libertate, dar statul a făcut apel la decizia acestuia. Guvernul SUA nu l-a acuzat niciodată pe Mohamedou de vreun delict. El continuă să fie închis la Guantánamo. E socotit teroristul numărul 1din Guantanamo şi, ca atare, supus unui regim special – lipsire de somn, interrogatorii 24 de ore, abuzuri sexuale..

În vara şi toamna anului 2005, Slahi scrie acest jurnal, în ce­lula de maximă securitate din Camp Echo, Guantânamo. Con­form regulilor stricte de securitate, fiecare pagină a textului său a primit eticheta „SECRET” din momentul redactării sale. Do­cumentul putea fi consultat în arhivele speciale de lângă Wa­shington DC doar de către cei care aveau acces la toate nivelurile de securitate şi autorizaţie specială necesare.

Avocaţii au reuşit să obţină declasificarea documentului după o bătălie în justiţie care a durat vreme de şase ani. ACLU (American Civil Liberties Union, Uniunea Americană pen­tru Libertăţi Civile) a cerut în instanţă accesul la arhiva pri­vind practicile abuzive de detenţie şi interogare din SUA, lucru consfinţit de legea privind accesul liber la informaţii. Manuscrisul a fost cenzurat în peste 2.500 de locuri înainte de a fi desecretizat. În 2012, mansucrisul îi est înmânat pe o dischetă, lui Larry Siems, scriitor şi apărător al drepturilor omului.

 

Larry Siems a condus programul „Freedom to Write” din cadrul PEN American Center. Este autorul mai multor cărţi, cea mai recentă dintre ele având titlul The Torture Report: What the Documents Say about America’s Post-9/11 Torture Program. Locuieşte în New York.