Într-o lume care cere energie „verde“ gigantul american General Electric pariază pe cărbune

Autor: Alexandru Zărnoeanu 19.08.2016

Îngrijoarea privind efectele negative pe termen lung ale emisiilor de dioxid a făcut guvernele şi companiile să adopte politici mai prietenoase cu mediul, inclusiv reducerea dependenţei de cărbune. Concernul american General Electric (GE), una din primele companii care s-au orientat spre energia verde, se concentrează din nou pe piaţa centralelor pe cărbune, scrie Wall Street Journal.

Compania mizează pe cererea de energie în creştere din India şI Asia de Sud-Est, unde alte resurse sunt fie prea scumpe, fie nu sunt disponibile, şi pe nevoia de retehnologizare a centralelor pe cărbune existente din Europa şi America pentru a face faţă noilor reglementări. Două treimi din creşterea centralelor pe cărbune va veni din China şi India, compensând scăderile din Occident.

După achiziţia afacerilor cu centrale ale grupului francez Alstom pentru 10 miliarde dolari în 2015, GE şi-a dublat numărul turbinelor pe căbune din centrale la aproape 1.500. Menţinerea profitului la diviziile cumpărate de la Alstom sunt nececare pentru a obţine reducerile de costuri de 3 miliarde dolari planificate. Afacerile GE din energie sunt al doilea contribuitor la vânzările grupului după motoarele pentru avioane, contribuind în 2015 cu 22 miliarde dolari la cifra de afaceri.