Involuţie în piaţa asigurărilor pentru locuinţe: Românii cumpără cele mai ieftine poliţe de asigurare pentru locuinţe, care acoperă cele mai puţine riscuri

Autor: Anelis Baciu 19.08.2016
Numărul poliţelor obliga­to­rii de lo­cu­inţe (PAD) care acoperă doar pagubele pro­duse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, produse din cauze naturale a ajuns la finalul lunii iulie la 1,73 milioane, fiind cu circa 400.000 peste nivelul poliţelor facul­ta­tive, care sunt mult mai acoperitoare. Creş­te­rea poliţelor obligatorii peste nivelul celor fa­cultative nu indică altceva decât o involuţie a pieţei, în condiţiile în care românii renunţă la asigurările mai complexe în detrimentul celor obligatorii cu puţine riscuri asigurate.
 
Creşterea numărului de poliţe obliga­to­rii peste cel al poliţelor facultative este urma­rea efectului schimbării legislaţiei din 2014, care a interzis companiilor să mai vândă asi­gu­rări facultative dacă proprietarul locu­inţei nu deţine şi o poliţă obli­gatorie. O altă cauză este falimentul Astra Asigurări, care avea o ex­punere semni­fi­cativă pe segmentul asi­gu­rărilor facultative.