Indicatorul de încredere macroeconomica CFA România îşi continuă scăderea şi în iulie

Autor: Greta Bogdan 21.08.2016

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a scăzut în iulie faţă de luna anterioară, înregistrând o valoare de 50,8 puncte, în scădere cu 7,7 puncte faţă de iunie, potrivit unui comunicat al CFA România.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 63,8, valoare în scădere cu 7,8 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 7,2 puncte la valoarea de 44,4 puncte (cea mai mică valoare înregistrată începând din martie 2013), conform aceloraşi date.

Analiştii anticipează pentru cursul de schimb euro/ron valori  mediane de 4.5025 la şase luni, iar pentru orizontul de 12 luni de 4.5000, ambele valori fiind în scădere faţă de exerciţiul anterior.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2017/august 2016) a înregistrat o valoare mediană de 0,97% (valoare în scădere cu 1.03% faţă de exerciţiul anterior). „Este de remarcat înrăutăţirea anticipatiilor privind condiţiile macroeconomice globale, 60% dintre participanţii la sondaj anticipând un mediu global ostil în urmatoarele 12 luni”.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi este folosit pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de încredere macro­economică are valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

Vedeţi aici indexul de încredere macroeconomică