Analiză a cotidianului britanic The Guardian: Românii care produc pantofi pentru Zara sau Deichmann muncesc ilegal pe salarii ce nu le ajung să traiască

Autor: Greta Bogdan 22.08.2016

Pantofii de lux pe care îi cumpără consumatorii britanici sunt promovaţi ca fiind realizaţi în Italia sau Germania, însă ei sunt de fapt produşi de pantofari din Europa de Est plătiţi cu salarii care nu le ajung să trăiască, scrie The Guardian.

România se află printre cele şase ţări din Europa Centrală şi de Est unde se produc pantofi de lux pentru piaţa din Marea Britanie, deşi pe etichetele acestor încălţări scrie „made in Italy”. Această etichetă care indică faptul că încălţările au fost realizate în Occident este menită să asigure consumatorii de calitatea produselor care pot fi astfel mai uşor poziţionate ca fiind de lux, scrie cotidianul britanic The Guardian. Pantofii sunt produşi de fapt în Albania, Bosnia & Herzegovina, Macedonia, Polonia, România şi Slovacia.

„Pantofii scumpi expuşi pe rafturile magazinelor din Marea Britanie sub branduri cunoscute sunt rezultatul muncii unor lucrători prost plă­tiţi care muncesc în ate­lierele din estul Europei pe sume derizorii, în con­diţii ilegale”, potrivit aceleiaşi surse. Coti­dianul britanic scrie că a fost declanşată o investi­gaţie care se află în des­făşurare în acest moment în industria de încălţă­minte din Europa. An­che­tatorii spun că milioanele de clienţi ai unor branduri impor­tante ca Zara, Lowa sau Deichmann sunt lăsaţi să creadă că pantofii scumpi pe care şi-i cumpără din ma­gazinele lor sunt pro­duşi în Germania şi Italia, pe când în realitate ei sunt făcuţi în fabricile din Albania, Bosnia – Herzegovina, Macedonia, Polonia, România şi Slovacia, unde muncitorii provin din zone sărace şi acceptă să lucreze pe sume foarte mici.

Acuzaţiile aduc în discuţie faptul că firmele care operează aceste branduri se folosesc de un artificiu legal, ştampi­lându-şi produsele cu inscripţia „Made in Italy“ sau „Made in Germany“ pentru a sugera că produsele lor sunt de o calitate superioară, pe când în realitate au fost lucrate de către muncitori din estul Europei care trăiesc la limita subzistenţei.

Ancheta mai arată că angajaţii care lucrau în fabricile de pantofi din Albania, de exemplu, erau plătiţi cu mai puţin de un dolar pe oră, inclusiv pentru orele suplimentare, ceea ce reprezintă o medie ilegală, chiar şi într-o astfel de ţară săracă, potrivit The Guardian.  Muncitorii din Macedonia, care erau plătiţi cu doar 0,84 de dolari pentru o oră de muncă în fabrică, erau de multe ori duşi la spital după ce inhalau substanţele chimice puternice din fabrica în care lucrau. „Dacă un muncitor trebuie să atingă o normă de 9.000 de perechi de pantofi, de exemplu, el va avea 90 de perechi pe bandă şi chiar dacă vrei să mori, trebuie să termini producţia“, le-a povestit un muncitor anchetatorilor care au întocmit raportul, mai scrie The Guardian.

Aceştia mai susţin că una dintre fabricile din Macedonia care produce pantofi sub brandul Geox, îşi plătea angajaţii cu 131 euro pe lună, incluzând orele suplimentare. Media salarială legală aici este de 145 euro pe lună, fără bonusurile pentru orele suplimentare. Geox nu a răspuns solicitărilor din partea presei cu privire la acest subiect.

Raportul întocmit de anchetatori compilează datele oferite de câteva grupuri din Europa care militează pentru drepturile omului, dar şi cele furnizate de 179 de muncitori din 12 fabrici, cărora li s-au luat interviuri.

Anchetatorii au mai descoperit că aceste fabrici produceau încălţăminte pentru branduri cunoscute ca Zara, Deichmann, Ara, Geox, Bata şi Leder & Schuh AG (Humanic), dar şi pentru subsidiarele CCC Shoes & Bags din Polonia sau Rieker şi Gabor din Slovacia. Raportul vizează producţia din şase economii slab dezvoltate din Europa: Albania, Bosnia – Herzegovina, Macedonia, Polonia, România şi Slovacia. O serie de angajate din România au povestit că soţii lor au fost nevoiţi să îşi găsească o slujbă sezonieră slab plătită pentru a-şi putea permite să cumpere lemne de foc pentru sezonul rece. „Atât eu cât şi soţia mea am lucrat în fabrica aceasta. Suntem bucuroşi că ne-am găsit de lucru, dar nu ne putem închipui că ne vom creşte copiii din banii pe care îi câştigăm de aici. Rudele şi părinţii noştri nu ne pot ajuta, aşa că depindem de aceste venituri mizerbile. Am vrut să ne mutăm de la sat la oraş pentru o viaţă mai bună, însă nu ne putem permite să închiriem ceva din salariile noastre”, a declarat un muncitor român.

Un altul a povestit că în momentul în care trei femei dintr-o fabrică din România s-au simţit rău de la căldură, un executiv italian care supraveghea operaţiunile, „a glumit” spunând că „va trebui să improvizeze un cimitir în spatele fabricii dacă vor mai fi multe femei care vor leşina.”

Inditex, compania care oprează brandul Zara, a confirmat pentru anchetă că o mică parte din pantofii pe care îi comercializează provine din fabricile din România sau Albania.

Exporturile de încălţăminte ale României sunt dependente de cinci pieţe din vestul Europei către care pleacă pantofi în valoare de 911 milioane de dolari, respectiv 87% din total. Italia este cel mai important destinar pentru pantofii „made in România”, cu o cotă de piaţă de peste 50%. România a exportat anul trecut pantofi în valoare de 1 mld. dolari, principalii parteneri comerciali fiind Italia, Austria, Germania, Slovacia şi Franţa. Piaţa locală este unul dintre cele mai mari producători mondiali de încălţăminte, însă anul trecut valoarea exporturilor s-a prăbuşit cu 23% după ce în 2014 ajunsese la un maxim al ultimilor ani.

Evoluţia slabă din 2015 a retrogradat România din topul celor mai mari 15 exportatori de încălţăminte, piaţa locală coborând două poziţii după ce în 2014 s-a aflat pe locul al 14-lea.