Schimbare de paradigmă în politica monetară: BCE - Banca Centrală Europeană - finanţează direct companiile private. Urmează şi BNR?

Autor: Alexandru Zărnoeanu 23.08.2016
Banca Centrală Europeană a cumpărat obliga­ţiuni de 700 milioane de euro de la două companii spaniole în lunile iunie şi iulie, scrie Wall Street Journal. Decizia BCE reprezintă un punct de cotitură în istoria BCE, care a ajuns să finanţeze direct com­paniile private, după ce politicile con­ven­ţio­nale nu au reuşit să aducă creştere eco­nomică şi reducerea şomajului.
 
Unii analişti apreciază că schimbarea de paradigmă produsă la nivelul BCE nu va avea loc deocamdată şi în România datorită situaţiei economice bune a României, dar şi unei pieţe a obligaţiunilor corporate slab dezvoltată.
 
„Este încă prematur să vorbim despre o măsură similară în România, mai ales pentru că piaţa ţintă este foarte redusă“, a declarat Mihai Pătrulescu pentru ZF.
 
După ce şi-a început noul program de achiziţii în luna iunie, BCE a achiziţionat până pe 12 august obligaţiuni ale companiilor pri­vate în valoare de 16 miliarde euro, în prin­cipal de pe piaţa secundară, dar şi prin noi emisiuni ale companiilor care nu au fost acce­sibile tuturor investitorilor prin plasamente private.