Efectele deflaţiei. Marjele la creditele noi de consum sunt la maximul deceniului. Băncile au redus mai mult dobânzile la depozite decât ratele la creditele de consum

Autor: Alexandru Zărnoeanu 23.08.2016

Marja de dobândă dintre creditele noi de consum în lei şi depozitele noi ale populaţiei constituite la bănci a ajuns în luna iunie la cea mai mare va­loa­re din ultimii nouă ani, conform cal­culelor ZF pe baza datelor BNR, în contextul în care majoritatea băncilor centrale au redus dobânzile la minime istorice pentru stimularea creşterii economice.

În perioada postcriză, băncile au con­tinuat să aibă un câştig bun de pe urma marjelor mari de dobândă care au rămas la niveluri com­parabile cu cele din perioa­da de boom eco­no­mic şi, în unele cazuri au depăşit acele niveluri.

În ţările Europei de Vest, mar­ja la credite nu de­pă­şeşte 5% în cazul cre­di­telor de consum, res­pec­tiv 3% la ipotecare.

Unii analişti apre­cia­ză că de vină pentru marja mare este lipsa de con­cu­ren­ţă şi susţin că men­ţi­ne­rea unor dobânzi mari la credite ar putea ge­ne­ra noi credite neperfor­man­te pe termen lung.