Două companii din BET, ambele din energie, au avut cele mai mari marje de profit în S1

Autor: Liviu Popescu 24.08.2016

Transgaz (TGN) şi Romgaz (SNG), două companii care activează în sectorul energetic şi care intră în alcătuirea indicelui de re­fe­rinţă BET, au lucrat în primul se­mestru la cele mai ridicate marje de pe seg­mentul principal al bursei, fiind ur­mate de IAR Braşov, compania care repară şi întreţine elicoptere.

Transgaz, compania naţională de dis­tribuţie a gazelor naturale, a lucrat în primul semestru la o marjă de profit de 36%, în timp ce Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Ro­mâ­nia, a avut o marjă de 33%. Podiumul este completat tot de o companie de­ţi­nută de stat, IAR Braşov cu o marjă de profit de 31%.

Brokerii susţin însă că următoarele 12 luni vor aparţine companiilor mici şi ilichide.

„Astfel, dacă eternele «blue-chip-uri» sunt tranzacţionate pe piaţa de la Bucureşti mai degrabă în corelaţie cu evoluţiile indicilor şi/sau companiilor similiare de pe pe pieţele interna­ţio­nale, companiile mici şi relativ ilichide sunt mai degrabă de analizat în co­relaţie cu evoluţia economiei locale“, con­sideră Laurenţiu Roşoiu, director adjunct la Star Asset Management.