Un portret în 13 interviuri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 26.08.2016

Tudor Călin Zarojanu

Plaja

Editura Eikon

 

Proze scurte. După o lungă perioadă în care s-a arătat zgârcit cu publicarea volumelor proprii de ficţiune, iată că în acest an Tudor Călin Zarojanu ne surprinde cu două volume – „Salutări de la unu” , apărut la Editura Vremea şi cel de faţă, ambele lansate la recentul Târg de caret Bookfest. Multe dintre prozele primei părţi („Ei, ceilalţi”) au apărut în foileton în „Ziarul de duminică”. Lui Tudor Călin  Zarojanu îi place să viseze, să îmbine realitatea cu visul într-un mod absolut personal şi copleşitor. Citiţi cea mai scurtă proză a volumului, cea care încheie partea a doua a cărţii („Eu, subsemnatul”) şi care dă şi titlul volumului. O bijuterie.

 

 

Petru Cimpoeşu

Christina Domestica

şi Vânătorii de suflete

Editura Polirom

 

Editia a II-a revăzută. Roman distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul revistei Observator cultural. „Versiunile, răsturnările şi explicaţiile se succed în cascadă si, tocmai in momentul in care se aşteaptă să dea de capătul întregii afaceri, cititorul se rătăceşte intr-un labirint si mai întortocheat, ca si Iona, care trece dintr-o burtă de peşte într-alta, fără a ieşi vreodată la lumină. E drept că, în final, naratorul ne povesteste cum a cunoscut-o personal pe Christina Domestica şi a văzut-o levitând la o juma’ de metru deasupra solului. Însă întrebarea este: putem să-l credem? Dacă i s-a părut? Dacă a fost manipulat prin telepatie? Sau dacă vrea chiar el să ne manipuleze? Dacă e securist? Sau extraterestru? Sau pisoi modificat genetic? Totul e posibil în acest roman contagios şi caleidoscopic, în acelaşi timp tenebros şi comic, utopie neagră şi reportaj din (i)realitatea imediată, triumf al ficţiunii şi metaficţiune filosofică.” (Andrei Terian)

 

 

Ken Follett

Omul din Sankt Petersburg

Editura RAO

 

Plănuirea unei crime, pasiuni romantice şi suspans implacabil, iată ce oferă Follett, maestrul thrillerului de spionaj, într-un captivant cocteil romanesc. La puţin timp după izbucnirea Primului Război Mondial, un trimis al ţarului, prinţul Orlov, soseşte la Londra cu misiunea de a întări alianţa dintre Rusia şi Regatul Unit. Însă odată cu el ajunge în capitala engleză şi Felix, un anarhist evadat din Siberia, hotărât să-l ucidă pentru a schimba cursul istoriei.

 

 

Dani Corban

Povestiri de la Olanu

Editura Datagroup

 

Fotografii de Ion Cristina-Velina. Volumul este structurat în două părţi: Metafora coruptă şi Povestiri de la Olanu. Sunt douăzeci şi nouă de proze scurte. Editura îl recomandă ca pe „un virtuoz al metaforelor nefredonate şi al imaginilor  neimaginate.” Dani Corban s-a născut la Râmnicu Vâlcea, în 1986, a studiat Politehnica şi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. „Ce au în comun zborul şi literatura? Capacitatea de a te ascunde de tine însuţi, de a renaşte cu ocazia  primului zbor în simplă comandă sau a primei cărţi publicate.”

 

 

Mihail Vakulovski

Vreau să cânt şi chiar cânt

13 interviuri

Casa de pariuri literare

 

Interviuri alese de autor şi realizate de Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Veronica D. Niculescu, Diana Iepure, Sorin-Mihai Grad & Omrmey Francisc, Ioana Vighi, Andra Rotaru, Amelia Stănescu, Jovi Ene, Nicolae Baldovin, Aurelia Borzin, Cătălin Stanciu. Precedate de un calup substanţial realizat de un cristian.

Mihail Vakulovski, născut în 1972, este un prozator, poet, dramaturg, eseist,traducător şi blogger născut în Basarabia, dar care trăieşte în România. Împreună cu fratele său Alexandru a creat prima revistă culturală online de limbă română, Tiuk! (k-avem kef). La Casa de pariuri literare a mai publciat alte două volume.

 

 

Caietele avangardei, nr. 7/ 2016

Ilarie Voronca (1903-1946)

Futurism, Dada, Suprarealism

Muzeul Naţional al Literaturii Române

 

Celebrarea a 100 de ani de la apariţia dadismului este continuată prin apariţia numărului 7/2016, număr dedicat lui Ilarie Voronca, al revistei Caietele avangardei (revistă dedicată exclusiv studierii curentelor care pot fi cuprinse sub umbrela avangardismului şi  a influenţelor acestora asupra literaturii universale, de atunci şi de acum). În paginile revistei pot fi descoperite studii aparţinând unora dintre cei mai mari experţi în cercetarea fenomenului avangardist: Ion Pop, Michael Finkenthal, Giovanni Rotiroti, Paul Cernat, Petre Răileanu, Valery Oişteanu ş.a. De asemenea, în ultima secţiune a revistei, pot fi descoperite două texte inedite: ultima scrisoare pe care Ilarie Voronca i-a trimis-o lui Saşa Pană (scrisoare care se afla în arhiva păstrată de Vladimir Pană şi care urmează să fie publicată într-un volum dedicat corespondenţei primite de Saşa Pană) şi o comunicare susţinută de acesta din urmă la comemorarea unui an de la dispariţia lui Ilarie Voronca.