Viaţa fără Facebook: Tot mai mulţi adolescenţi aleg să renunţe la goana după ”like-uri” şi nu regretă nimic

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu 27.08.2016

Într-o epocă în care mulţi cred că, dacă nu eşti prezent pe reţele de socializare online, nu exişti, unii nu sunt de acord cu cei din grupa lor de vârstă şi aleg să practice abstinenţa în domeniu, scrie Wall Street Journal.

Unii adolescenţi şi chiar copii preferă să ţină legătura cu prietenii şi colegii lor nu prin intermediul unor reţele ca Facebook sau Instagram, ci prin telefon sau întâlnindu-se în realitate cu ei, considerând că acestea nu le sunt necesare şi nu pierd nimic dacă nu le utilizează.

Aceştia reprezintă însă o minoritate, conform unui studiu al Pew Research Center din 2015, care arată că 92% dintre adolescenţii americani intră online în fiecare zi, 24% dintre ei recunoscând că fac acest lucru aproape în permanenţă, 71% folosesc Facebook, 50% Instagram şi 41% Snapchat. Aproape trei sferturi din ei utilizează mai multe reţele de socializare, iar un adolescent obişnuit are, conform Pew, 145 de prieteni pe Facebook şi 150 de persoane care îl urmăresc pe Instagram.

Majoritatea celor care evită utilizarea reţelelor de socializare online nu au fobie de tehnologie, scrie publicaţia citată, ci chiar au telefoane mobile cu care ţin legătura cu prietenii, de regulă prin mesaje text. Ei se descurcă foarte bine să navigheze pe Internet şi ştiu ce sunt reţelele de socializare, dar nu le place să le folosească.

Lor si se pare că goana după „like”-uri pe Facebook este obositoare şi că le ocupă prea mult timp. ”Prefer mai degrabă să mă văd cu prietenii mei, decât să comunic cu ei pe Twitter. Nu vreau să-mi petrec tot timpul pe telefon, ci în lumea reală,” spune Annie Furman, o adolescentă din Dallas. La rândul său, un adolescent din Washington, Brian O’Neill, susţine că nu pierde nimic dacă evită reţelele de socializare, chiar dacă aproape toţi prietenii lui au conturi pe ele, şi că află oricum şi aşa tot ce este important în cercul lui, iar o adolescentă din Los Angeles, Katherine Silk, consideră că mare parte din ceea ce se postează pe Instagram nu înseamnă comunicare. Adeseori, recunoaşte ea, atunci când iese cu prietenii la restaurant şi aceştia vor să posteze de acolo ceva pe Instagram, îi vine să le spună: „Ar trebui să vorbiţi cu mine şi cu ceilalţi de aici, nu să postaţi chestii pentru oameni cărora se poate să nu le pese, doar ca să mai primiţi „Like”-uri.”

Niciunul dintre ei nu crede că pierde mare lucru nefolosind reţelele de socializare online şi spune că dacă are ceva de spus prietenilor le dă telefon.