Cum să fii bogat în Europa: să moşteneşti bani timp de 700 de ani. Cele mai bogate familii din Europa din 1400 au rămas în continuare bogate şi azi

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu 28.08.2016

A fi bogat înseamnă, în cazul unora, să moşteneşti averea acumulată de strămoşi şi s-o administrezi chibzuit, ceea ce nu este neapărat un lucru bun, scrie Bloomberg.

Spre deosebire de alte părţi ale lumii, Europa se remarcă printr-un procent mai mare al averilor moştenite în familie, un studiu al Institutului Peterson pentru Economie Internaţională din Washington arătând că, în Italia, de exemplu, peste o treime din cei mai bogaţi oameni şi-au moştenit averea, faţă de 29% în SUA şi 2% în China. Cel mare procent de bogaţi prin moştenire dintre toate ţările dezvoltate, 65%, îl înregistrează însă Germania, iar mai bine de jumătate dintre bogaţii Europei Occidentale nu au acumulat singuri averea.

În Italia, cele mai bogate familii din Florenţa aveau deja acest statut acum 600 de ani, conform unui studiu al Băncii Italiei. Transmiterea averii din tată în fiu de-a lungul timpului, însoţită, conform unor studii ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, şi de transmiterea ocupaţiilor din generaţie în generaţie afectează însă mobilitatea socială şi implicit creşterea economică, deoarece producţia economică şi numărul de locuri de muncă disponibile sunt mai reduse.

SUA a cunoscut o creştere economică de 9,9% din 2007, iar Uniunea Europeană de doar 2,8%, conform datelor Eurostat. PIB-ul pe cap de locuitor este şi el cu aproape o treime mai mic în UE decât în SUA dacă se ţine cont de puterea de cumpărare, iar rata şomajului de două ori mai mare. Creşterea economică din SUA determină ”o cerere mai mare de ingineri, chimişti, economişti, analişti, bancheri decât în Europa”, afirmă Antonio Schizzerotto, profesor emerit de sociologie la Universitatea din Trento. „Numărul de posturi disponibile este mai mare decât numărul persoanelor care sunt fiii şi fiicele cuiva,” continuă acesta.

Europa trebuie să fie atentă la problema averilor moştenite, deoarece dacă inegalitatea socială atinge un anumit prag, ţărilor le va fi şi mai greu să-şi revigoreze creşterea economică, avertizează Schizzerotto.

Printre cele mai vechi familii bogate ale Europei se numără Frescobaldi, de la Florenţa, care în prezent se ocupă de producţia de vinuri. Frescobaldi s-au lansat în afaceri ca negustori de lână pe la anul 1000, după care au devenit bancheri, finanţând războaiele lui regelui Eduard I în Ţara Galilor şi Franţa şi au trecut la vinuri în 1308.

O altă familie importantă, cu o istorie de câteva sute de ani, este Fugger, din Germania. Membrii din prezent ai acestor vechi familii bogate consideră că secretul păstrării averii şi transmiterii ei este să o trateze ca pe ceva care nu le aparţine, ci pe care doar au misiunea de a o administra. O asemenea abordare le permite, ca în cazul contelui Alexander Fugger-Babenhausen, descendent al lui Jakob Fugger, poate cel mai bogat european din secolul XVI, să întreţină complexul de locuinţe ieftine ridicat de strămoşul său, unde locatarii plătesc o chirie anuală simbolică, având însă obligaţia să se roage de trei ori pe zi pentru sufletul întemeietorului casei Fugger şi al familiei sale.